2010. november 3.

Olivás, rozmaringos, bárányhúsos lepény


Egy kevés darált bárányhús, hagyma, fekete olívabogyó, rozmaring, leveles tészta és kész a vacsora, a család azon részének, aki nem küzd gyomorvírussal, mint én…

Hozzávalók:
2 fej hagyma
25 dkg darált bárányhús (most comb)
1 marék fekete olajbogyó
2 dkg vaj
1 dl száraz bor
3 tojás
1 ág friss rozmaring
1 csomag (250 g) friss, készre nyújtott leveles tészta (vagy fél csomag fagyasztott)
só és frissen őrölt bors

A hagymát meghámozom, felaprítom és üvegesre párolom a vajon. Rádobom a darált bárányhúst és az aprított rozmaringot, sózom, borsozom, pár percig kevergetem, hozzáöntöm a bort, hozzáadom a magozott, felezett fekete olajbogyót és fedő alatt párolom, míg elfő az összes leve. Közben egyenként felütöm, majd ráöntöm a felvert tojásokat, amiből egy sárgáját félre teszek a kenéshez. Majdnem szilárdra sütöm, leveszem a tűzről és hagyom kicsit hűlni. A leveles tésztát kiterítem, a masszát szétterítem a leveles tésztán, feltekerem, átemelem a tekercset egy sütőpapíros tepsire, lekenem a tetejét a félretett sárgájával és betolom a 200 fokos sütőbe, míg a teteje szépen megpirul. Langyosan az igazi, egy pohár borral.

2 megjegyzés:

Frau Paprika írta...

Én most nagyon szeretném ezt a lepényt vacsorára...
Gyors gyógyulást!

trendo írta...

Drága Gabojsza! Recepted megihletett. Írtam belőle egy kedves kis novellát, mely előreláthatólag meg fog jelenni at Erdélyi Konyha magazin húsvéti számában Agnus Dei (Isten báránya) címmel. Hogy ne kelljen még egy félévet várnod, örömmel elküldeném a "múzsacsókért" hálából az írást, ha küldesz egy e-mail címet a gastrodamus19@mail.com-ra. Addig is az ég áldjon minden jóval.