2009. december 27.

Narancsos kacsamell málnabalzsamos rozé mártással



Harmónikus ízek, a méz ellenére sem édes végeredmény. Egyszerűen mennyei, ünnepi fogás.

Hozzávalók:
1 bőrös kacsamell filé
1 (kis)darab friss gyömbér
só, frissen őrölt bors
2 narancs
2 ek méz
1 rúd fahéj
2-3 db csillagánizs
5 db szegfűbors
1 ek vaj
1 dl gyümölcsös rozé bor
1 ek málna balzsamecet

A megmosott, szárazra törölt és hájrétegét bevagdalt kacsamell filét sóval, borssal, friss gyömbérrel bedörzsölöm, majd forróra hevített vastagaljú serpenyőben, oldalanként 2-3 perc alatt körbesütöm. A narancskarikákat 1 ek mézen karamellizálom, kiszedem egy tepsibe és ráteszem a kacsamellet. A maradék mézen a fahéj rudat, szegfűborsot és csillagánizst átfuttatom, felöntöm fél dl rozéval majd az egészet a narancsra öntöm. 90 fokos sütőben 30 percig hőkezelem, ezután a kacsamellet melegen tartva pihentetem, a mézes-narancsos szaftot leszűröm, a maradék rozéval és málnaecettel redukálom (beforralom), majd hideg vajat adok hozzá, így sűrű, ízes mártást kapok. Tálaláskor a kacsamellet szeletekre vágom, a mártással meglocsolom, néhány szelet sült naranccsal és főtt rizzsel tálalom.

Csidei Tamás receptje alapján.