2009. december 5.

Halfasírt


Ritkán kapok normális állagú fagyasztott halfilét. Mármint olyat, ami felengedés után normális állagú. Rendszerint atomjaira szétesik akkor is, ha szabályszerűen engedem fel (hűtőszekrényben, 24 óra alatt) és a legbosszantóbb, hogy nem a legolcsóbb fajtát veszem, mégis siralmas az állaga. Tud valaki itthon kapható, megbízható minőségű márkát ajánlani?
Az alábbi hal fasírthoz jó a „széteső” fajta is.

Hozzávalók:
1 kg tengeri halfilé
2 tojás
2 nagy fej lilahagyma, aprítva
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, reszelve
só és frissen őrölt bors
2 szikkadt zsemle, beáztatva és jól kinyomkodva
löttyintésnyi fehérbor
1 csokor apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál magos mustár
tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A finomra vágott hagymát az olívaolajon megdinsztelem. A halfilét késes konyhai robotgép hiányában késsel apróra vágom és összekeverem a többi hozzávalóval. Kézzel jól megdolgozom, így kiderül, ha maradt szálka a halfilében, jobb, ha én találom meg sütés előtt:-)
A masszából rövid pihentetés után pogácsákat formázok, ezeket előbb felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hempergetem és olajban kisütöm. Salátával könnyű vacsora, de halburger betétetnek is jó lehet. Jóízű, bár az állaga kicsit lágy, legközelebb nem áztatott zsemlével, hanem zsemlemorzsával készítem.

Innen az ötlet.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

ha megoldható, vegyél friss halat és azt fagyaszd le. így legalább látod, hogy milyen fajtát veszel és az milyen állapotban van.
a "tengeri hal" feliratú csomagokat kerülném...


Helga

gabojsza írta...

:-)))
Ha friss halhoz jutok, azt nem fagyasztom, hanem fogyasztom:-)

lorien írta...

Így van, friss halat kell venni, a többi zsákbamacska, vagy arcpirítóan drága :(
Amúgy jó ez a halfasírt, én is akarok majd valamikor, megkívántam.

Névtelen írta...

akkor nincs mese, még több friss halat kell venni. vagy annál is többet :-)

a receptet mentettem, kiváló alternatíva halrudacskák helyett (másnak is feltűnt már, hogy a sütőben süthető halrudaknak milyen alacsony a haltartalma? Igloét olvastam végig, 60% volt.)

Helga

Thrini írta...

Nekem is hasonló véleményem van a fagyasztott halakról,mint Neked.:( Legtöbbször pangasiust veszek, de mindig megállapítom, hogy ismét drágán vettem jeget. :) A friss hal beszerzése nálunk nem egyszerű, a környéken nincs halbolt. Néha kapok ajándékba, de az nem tengeri, hanem folyami. Úgyhogy marad a fele hal, fele jég pofátlan árért, esetleg néha akciósan.
A recept viszont remek!!

Latsia írta...

Hű mennyi finomság!!!

Hoztam Neked valamit, nézz be hozzám kérlek!

Névtelen írta...

Tilapia, ezt javaslom.
A Metroban árult Anova márkát, a többit is próbáltam, de szörnyű. Ezek a filék külön-külön vannak csomagolva, 5-6 db egy zacsiban. Nem olcsó, de megéri.
Elkészítés: jegesen kezdve, nem felengedve oldalanként 4-5 percnyi sütés, kevés vajon/olajon, fordításkor fűszer (én a Kotányi Atlantisz halfűszert szeretem, a többi nem jött be), só, bors, másik oldal is elkészül, tálal, fűszerez, kevés vajforgács. Done:-)!
Salátával könnyű vacsora, soha nem csalódtam EBBEN a mákájú tilapiában, szép a húsa, állaga.
Metroban volt régebben Szt. Péter hal is, de már nem forgalmazzák sajna.
Próbáljátok ki!
TM

Gabojsza írta...

TM, köszi az infót!

Kiri írta...

Megcsináltam!Isteni finom lett!Köszönet a recept ötletért!Én az áztatott zsemle helyett zabpehelylisztet (zabpehelyből szoktam darálni)használtam és így jól összeállt!

Gabojsza írta...

Szuper ötlet és egészségesebb is, mint zsemlével!