2009. december 6.

Jubileumi évzáró vacsora, 2009

A tizenöt évvel ezelőtt alapított Kiskőrösi Gondűző Borlovagrendnek 2009 december 5.-én tartottuk a jubileumi évzáró vacsoráját. Évek óta két helyszín váltakozik, a Szarvas Fogadó és a Fortuna Panzió étterme. A Szarvas nagyterme jobb helyszín egy ilyen ünnepnek mint az egyszerűbb, kicsit rideg Fortuna, de az utóbbi két évben lezajlott gyakori üzemeltető és konyhafőnök váltás miatt a Szarvasban tavaly már nem merték elvállalni a rendezvényt, így visszakényszerültünk a Fortunába, ahol az új, ifjú főszakács, Kókai Viktor olyan pazar vacsorát készített nekünk, hogy idén nem volt kérdés, hol ünnepelünk.

A nagy eseményt megelőző héten mindig próbavacsorát tartunk szűk körben, amin végigkóstoljuk a fogásokat és ott dől el, mely fogást milyen borok kísérjék. A szakmai bizottság, élén sommelier főpohárnokunkkal illeszti a borokat az ételekhez, jómagam a fogásokat szoktam górcső alá venni. A próbavacsorán 4 adag étel készül, a fogások általában sokkal jobban sikerülnek, mint a nagy, 70 fős vacsorákon, mert hiába süti a szakács tökéletesre a sertés szüzet, ha az a felszolgálásig, a melegen tartás alatt az tovább készül. Idén a próbavacsora nem sikerült valami fényesen, rossz napja lehetett a konyhának, az ötfogásos menüből egy fogás sem volt olyan, amire azt mondtuk volna, hogy megfelel. Kíméletlenül elmondtuk észrevételeinket és a főételt el is vetettük, mert minősíthetetlenre sikeredett. A fiúk pörköltet javasoltak (hogy jóllakjanak), de azt azért mégsem, másnapra kiötlöttem, hogy legyen boeuf bourguignon - ha már a szürkemarhát megrendelték – azzal a Dunagyöngyével, amit a főételhez szántunk. Vittem is a főszakácsnak 2 receptet (mert olyat még nem készített), aztán a vacsora előtti délutánon asztaldíszítés, ültetőkártya kiosztás után meg is kóstoltam az akkor közel kész állapotban lévő marharagut és éreztem, hogy nem lesz gond.
A konyha összeszedte magát, nagyon meg akartak felelni és sikerült nekik! Attól eltekintve, hogy a desszerthez nem desszertes villát kaptunk és a meleg előételhez tálalt körte nekem posírozva jobban tetszett volna, nagyon jól sikerült a vacsora.

A menü:

Előétel:


Camembert krémmel töltött ínyenc sajt tekercs
Füstölt marhanyelv ízes kocsonyába fogva,
apró bruschettával és balzsamos rucolával
1. ARANY SÁRFEHÉR (2009) száraz fehérbor
Szűcs Gyula pincéjéből
2. CSERSZEGI FŰSZERES (2009) száraz fehérbor
Szűcs Gyula pincéjéből
3. KÉKFRANKOS ROZÉ (2009) száraz bor
Béleczki Mihály Nagymestertől

Leves:

Gyöngytyúk leves kakukkfüves, fás galuskával
1. 1. CHARDONNAY (2009) száraz fehérbor
dr. Kuti Mediterrán borászatából
2. RAJNAI RIZLING (2009) ) száraz fehérbor
Szűcs Gyula pincéjéből
2. 3. SAUVIGNON BLANC (2008) száraz fehérbor
dr. Kuti Mediterrán borászatából


Meleg előétel:


Sertés szűz fűszer kéregben, forró roquefortmártással,
Kiffer körtés rizspiláf rétessel körítve
1. KÉKFRANKOS ROZÉ (2009) félszáraz bor
Lucza János pincéjéből
2. CABERNET SAUVIGNON ROZÉ (2008) száraz bor
az István Borháztól
KÉKFRANKOS (2007) száraz bor
az István Borháztól


Főétel:


Szürkemarha boeuf bourguignon
(francia vörösboros marharagu), burgonyapürével
1. CABERNET SAUVIGNON (2009) száraz vörösbor
Nagy Tamás első bora, a Márton napi újborkóstoló nagydíjasa
2. KADARKA (2008) száraz vörösbor,
Borlovagrendünk zászlós bora, az Akker Pincétől
3. DUNAGYÖNGYE (2008) száraz vörösbor,
2009-es év VÁROS BORA, dr. Kuti Mediterrán borászatából
4. CABERNET SAUVIGNON (2006) száraz vörösbor
az István Borháztól, a Kunsági borverseny aranyérmes bora

Desszert:


Diós-almás palacsinta, forró csokoládé öntettel
1. CSERSZEGI FŰSZERES (2005) félédes fehérbor
az István Borháztól
2. OTTONEL MUSKOTÁLY (2008) félédes fehérbor
A Boranal Kft pincészetből
3. Édes Kármin must, az István Borháztól


Sajttál
1. BIO KÖVIDINKA (2009) száraz fehérbor
Filus Andrea borásztanuló vizsgabora
2. BIO KUNLEÁNY (2009) száraz fehérbor
Filus János tanár úr pincéjéből
3. EZERJÓ (2007) száraz fehérbor
az István Borháztól
4. KÉKFRANKOS ROZÉ (2009) száraz bor
Szűcs Gyula pincéjéből
5. KÉKFRANKOS ROZÉ (2009) száraz bor
dr. Kuti Mediterrán borászatából
6. RAJNAI RIZLING (2008) száraz fehérbor
2009-es év VÁROS BORA, a Szentpéteri családi pincészettől
7. BLAUBURGER (2006) száraz vörösbor
A Szentpéteri családi pincészettől

8 megjegyzés:

jókaja írta...

Impozáns menü és borkínálat!
Ez már nem az a Kiskőrösi borászat, ami a 70-es években volt.

Áruld el mi az a fás galuska? Karalábénál tudom mi a fás, de galuskánál?

Sajtkukac írta...

Óanyám, ezt végigenni :-) ja, és végiginni!!!
OFF: tegnap a fiúk kényeztettek: tejfölös gombapaprikás volt puliszkával, a te recepted alapján, pereszkéből. Mondta is a lányom: "apa, ez isteni" :-)
N

gabojsza írta...

:-)))
Attól fás, hogy nem friss kakukkfűvel készült, hanem szárítottal:-)
A borok tényleg kiválóak voltak!

gabojsza írta...

Niki, jár Neked a kényeztetés!:-)))
Jövőre végigeheted-ihatod Velünk, nem zártkörű a rendezvény!

Gabriella írta...

Na, tessék.. és most folyik a nyálam. Föleg az a palacsinta.... de megkívántam.

trinity írta...

Még reggel is képes vagyok megkívánni:))) Nagyon látványos menü lett!!!

sedith írta...

Sejtem, hogy elhavazódtál (akár a szó szoros értelmében is:)), de azért játékra invitállak!:) Nézz be hozzám!

KataKonyha írta...

Kb. 1 évvel ezelőtt ettünk végig egy boros vacsorát, Frittmann-borokkal. Az is isteni volt, de ez a menü még jobban hangzik...