2009. december 30.

Boeuf bourguignon


Jól sikerült fogás, búcsúvacsorára (bár nem tudom, hogy akinek készült, végül evett-e belőle). Ezzel zártam le egy 22 éves szakaszt az életemből.

Hozzávalók (4-6 főre)
1,5 kg marha színhús (most lábszár)
1 üveg (0,7 liter) száraz, jófajta vörösbor (én alkalomhoz illően, egy Prahova Valley Cabernet sauvignont áldoztam be)
2-3 babérlevél
1 ek szárított kakukkfű (frissel jobb lett volna)
pár szem feketebors
75 dkg sárgarépa
2 fehérrépa gyökér
1 kis fej zellergumó
50 dkg csiperkegomba
1 ujjnyi szelet (kb 10 dkg) füstölt szalonna
30 dkg salottahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl marhaalaplé
vaj és liszt a húskockák átsütéséhez
só, frissen őrölt bors

A húst 2-3 cm-es kockákra vágom, az apró salottát megtisztítom, a fokhagymát felaprítom, a megtisztított zellert, fehér és sárgarépát 2-3 cm-es darabokra, a gombákat félbe, ha nagyobbak, cikkre vágom.
Egy nagy tálba teszem a húskockákat, bőkezűen tekerek rájuk borsot , megszórom a liszttel és jól összekeverem a hússal. Kisebb adagokban kisütöm egy méretes serpenyőben, vajon. Mindig csak annyi húskockát teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia. A szalonnát előbb vékony csíkokra, majd kis kockákra vágom és egy kicsi átsütöm abban a serpenyőben amiben a húskockák pirultak. Hozzáadom a salottát, a sárgarépát, fehérrépát, zellert és az egészet egy kicsit átpirítom. Rászórom az aprított fokhagymát, végül a gombát és amikor megérzem a fokhagyma illatát, öntök rá egy kevés bort, ezzel feloldom a serpenyő aljáról az ízes pörcöket, majd az egészet, a hússal együtt belezúdítom a kenyérsütő cserépedényembe. Isten igazából fedeles, vastag falú öntöttvas edényben lenne az igazi, de annak híján megteszi bármilyen vastagabb falú edény, nekem meg a kenyérsütőm volt elég méretes a fenti adaghoz.
Sózom, rászórom a kakukkfüvet és a babérlevelet, ráöntöm az üveg bort meg a marhahúslevest és letakarom: előbb sütőpapírral – így nem szökik a gőz – majd az edény tetejével. 150 fokon 3-4 órát párolom a sütőben, időnként megnézem a hús elkészülési fokát, ha elfőné a levét húslevessel vagy kicsi borral pótolom. Amíg a hús megpuhul, a leve szépen besűrűsödik, az íze pedig egyszerűen mennyei!
Krumplipürével tálalom.

16 megjegyzés:

Piszke írta...

Ó ne. Remélem csak nekem jutott eszembe számtalan rémes alkalom...

Gabojsza írta...

De.

gren írta...

ne :(

Millie írta...

Ez elég rosszul hangzik!
:-S

Sajtkukac írta...

Ójaj. (nem bírom ki, hogy ne írjam le: annyira stílszerű, annyira "Gabojszás" bejegyzés.)
N

Vesta írta...

Én azt kívánom Neked Gabojsza, hogy legyen nagyon sok erőd az új élethez!

lúdanyó írta...

A Tojáslevessel együtt összeállt a kép :( Nagyon sajnálom!

Gabojsza írta...

Köszönöm Nektek! Túl fogom élni:-)

trinity írta...

Ó....Először én is azt hittem, rosszul értettem. De nem.
Akkor Neked a 2010-es év többszörösen is az új kezdetét jelenti-csakis így szabad ezt felfogni.....
Kívánom, hogy ebben az új esztendőben minden úgy alakuljon, ahogy szíved mélyén szeretnéd! Kívánok ehhez sok erőt, kitartást, szerencsét is és nagyon jó egészséget...Én azért remélem, hogy sokat látlak itt és olvashatlak továbbra is!!!

KataKonyha írta...

huhh...sajnálom...

vero írta...

bocsánat, de ezt nem értem. mit kell hozzá előolvasni?

(persze most lebuktam, hogy 2 hónapja nem kattintottam ide.)

vero írta...

vega? huh. akkor léementem a blogot.
ismerek olyat, aki lejött a növényről.

Gabojsza írta...

vero, nem vega lettem, csak elköltöztem. Húst továbbra is eszem:-)

vero írta...

akkor végképp nem értem a sopánkodást.
eddig nem blogspot volt?
vagy fizikálisan? de ez miért baj?
most látom a malacköröm terrint. megkönnyebbültem.

vero írta...

én egyben sütöm a másfél kilós combot vagy felsált, összekötözve, konyakkal is locsolom, kevés paradicsom is megy alá, tenyérnyi szeleteket vágok belőle a népek nagy ámulatjára és örömére. kipróbálod?

vero írta...

na, oké.
sajnálom.
üdvözöl lelkes olvasód.