2022. január 9.

Könyvajánló: Király Ágnes – Egyszerűen fermentálj

 


Jó négy évvel ezelőtt a FerMentor Blog szerzője, Király Ágnes létrehozta a „Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek” Facebook-csoportot, aminek kezdettől fogva én is tagja vagyok, és ahonnan sok mindent tanultam a fermentálásról. Ágnes amúgy régészdoktor, akit pár éve utolért a kiégési szindróma, annak teljes tünetegyüttesével. A fermentálás akkor vált az élete részévé, amikor egészségügyi problémáira kereste a megoldást. Már az első kóstolás után megtapasztalta e fantasztikus élelmiszerek meghatározó szerepét jóllétünk fenntartásában, továbbá a bélflóránk egészségében rejlő óriási erőt. A fermentálás, amely kezdetben csupán a hobbija volt, mára a hivatásává vált és akkora tudásanyag, meg tapasztalat gyűlt össze Ágnes alapos kutatómunkájának és a majdnem 48000 tagot számláló csoportnak is köszönhetően, hogy megszületett a fermentálás magyar bibliája, a 400 oldalas Egyszerűen fermentálj, tippek, trükkök, receptek a házi erjesztéshez. A könyv akkora érdeklődésre tett szert, hogy megjelenése után 2 héttel már sehol sem volt kapható, épp most nyomják újra, így igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy hozzájutottam egy példányhoz, amit már több körön kölcsönadtam olyan ismerőseimnek, akik még nem tudták megvenni. Hozzáértők szerint a nemzetközi könyvpiacon is hasonlóan nagyot fog villantani, mert ebben a témában ilyen átfogó és alapos mű még nem látott napvilágot.

 „Az erjesztés bonyolultnak tűnhet, mégis pofonegyszerű”. Ágnes minden kezdőnek fogja a kezét, érthetően elmagyarázza, mit hogyan csináljon, mi miért történik, milyen folyamatok mennek végbe fermentálás közben és mindezt jól követhető receptekkel is bemutatja.
Könnyen beszerezhető hazai alapanyagokat használva, a szezonalitást is szem előtt tartva ismertet meg az erjesztéses étel, és italkészítéssel. A 150 recept kiegészül számtalan tippel, így bátran kezdhetünk zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket erjeszteni, növényi sajtokat, vagy gluténmentes kovászt, frissítő italokat, vagy házi eceteket készíteni.
 

Ez a könyv azoknak való, akik tenni akarnak egészségükért, nem félnek új ízekkel és alapanyagokkal ismerkedni, és rendelkeznek kellő türelemmel, hogy valami igazán különleges dolog szülessen (többnyire magától) a saját konyhájukban.

A könyv ITT rendelhető meg kedvezményesen.

Király Ágnes – Egyszerűen fermentálj
HVG Könyvek Kiadó
2021.
400 oldal
7 500 Ft