2022. január 20.

IR barát sajtos rúd


Sós rágcsa, ami igencsak eteti magát. Attól a csipetnyi cayenne borstól, amit belecsempésztem egészen halványan csípős, jól csúszik rá a sör.

Hozzávalók:
150 g zabpehelyliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
75 g puha vaj
160 g finomra reszelt sajt (nálam Maasdamer)
2 lapos ek tejföl
1 tojás
csipetnyi őrölt chili, vagy cayenne bors (ízlés szerint, opcionális)
2 tk só
a tetejére reszelt parmezán/szezámmag
a nyújtáshoz sütőpapír

A szobahőmérsékletű, puha vajhoz hozzáadom a kimért teljes kiőrlésű és zabpehelylisztet. Belekeverem a sót és chilit/cayenne borsot, majd hozzáadom a tejfölt, tojást, és a finomra reszelt sajtot. Összegyúrom (kissé kemény, omlós tészta lesz a végeredmény). 

Két sütőpapír között kb 2-3 mm vékonyra kinyújtom (azért sütőpapír között, mert így nincs fölösleges plusz liszt, ami még plusz szénhidrát és kalória lenne) és derelyevágóval vékony csíkokra szeletelem. 

A sütőt előmelegítem 180 fokra, alul-felül sütés + légkeverés módban. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket, lekenem vízzel (hogy tapadjon), és megszórom őket szezámmaggal. Mehetnek is be a sütőbe, ahol nagyjából 10-12 percig sülnek.

Ez a recept volt az alap.