Újabb
könyvajánló, egy olyan szakácskönyvről, mely bebalzsamozta félig román lelkem,
ahogy kézbe vettem és beleolvastam. Gyerekkorom ízei, gyönyörű fotókkal,
románul is leírt ételnevekkel, ami különösen jól eső érzés egy Görgény-menti echte
román anya és egy budapesti apa gyermekének (nekem).
A könyv eredetileg angolul jelent meg 2020-ban Londonban és hatalmas sikert
aratott az Atlanti-oceán mindkét partján. Írója – Irina Georgescu Bukarestben
született és élt 10 évvel ezelőttig amikor férjhez ment egy angolhoz és Wales-be
költözött. A Kárpátok ízei nem csupán egy szakácskönyv, amely felsorolja a
recepteket, hanem társadalmi és történelmi kontextusba helyezi azokat, lehetőséget
adva az olvasónak a román kultúra és történelem megismerésére. Kulináris
utazásra viszi az olvasókat a Kárpátok szívébe, ahol az ételeken keresztül
fedezzük fel múltját, tájait és hagyományait. Koránt sem a román konyha
kimerítő összefoglalója, de jó keresztmetszete annak, amit a gazdag
hagyományokkal és ízletes ételeivel a román konyha kínál, a csorbától a túrós
puliszkáig, a padlizsánkrémtől a visinátáig.
A receptek hat fejezetben sorakoznak: az előételeket, salátákat, apró falatokat
a kenyérfélék és péksütemények követik. A ciberék és csorbák után ízletes
főételek és desszertek sorakoznak, mind-mind arra várva, hogy elkészítsük, majd
a családdal, barátokkal közösen asztalhoz ülve elfogyasszuk, és élvezzük az
ízeket, meg egymás társaságát.
Külön fejezetben találjuk a savanyúságokat, befőtteket, italokat és egyéb
alaprecepteket, mint a muzsdej, vagy a puliszka, de olvashatunk a román
hagyományokról, Románia értékeiről és kulturális örökségéről.
Irina Georgescu –
Kárpátok ízei
HVG Könyvek Kiadó
2021.
224 oldal
5 500 Ft