2022. január 11.

Könyvajánló: Irina Georgescu – Kárpátok ízei

 

Újabb könyvajánló, egy olyan szakácskönyvről, mely bebalzsamozta félig román lelkem, ahogy kézbe vettem és beleolvastam. Gyerekkorom ízei, gyönyörű fotókkal, románul is leírt ételnevekkel, ami különösen jól eső érzés egy Görgény-menti echte román anya és egy budapesti apa gyermekének (nekem).

A könyv eredetileg angolul jelent meg 2020-ban Londonban és hatalmas sikert aratott az Atlanti-oceán mindkét partján. Írója – Irina Georgescu Bukarestben született és élt 10 évvel ezelőttig amikor férjhez ment egy angolhoz és Wales-be költözött. A Kárpátok ízei nem csupán egy szakácskönyv, amely felsorolja a recepteket, hanem társadalmi és történelmi kontextusba helyezi azokat, lehetőséget adva az olvasónak a román kultúra és történelem megismerésére. Kulináris utazásra viszi az olvasókat a Kárpátok szívébe, ahol az ételeken keresztül fedezzük fel múltját, tájait és hagyományait. Koránt sem a román konyha kimerítő összefoglalója, de jó keresztmetszete annak, amit a gazdag hagyományokkal és ízletes ételeivel a román konyha kínál, a csorbától a túrós puliszkáig, a padlizsánkrémtől a visinátáig.
A receptek hat fejezetben sorakoznak: az előételeket, salátákat, apró falatokat a kenyérfélék és péksütemények követik. A ciberék és csorbák után ízletes főételek és desszertek sorakoznak, mind-mind arra várva, hogy elkészítsük, majd a családdal, barátokkal közösen asztalhoz ülve elfogyasszuk, és élvezzük az ízeket, meg egymás társaságát.
Külön fejezetben találjuk a savanyúságokat, befőtteket, italokat és egyéb alaprecepteket, mint a muzsdej, vagy a puliszka, de olvashatunk a román hagyományokról, Románia értékeiről és kulturális örökségéről.

Irina Georgescu – Kárpátok ízei
HVG Könyvek Kiadó
2021.
224 oldal
5 500 Ft