Bíró
Lajos séf a magyar gasztronómia polgárpukkasztó, szórakoztató fenegyereke.
Jó tíz évvel ezelőtt – az első Bock Bisztróban tett látogatásom alkalmával találkoztam vele először, nála ettem életemben először Pho levest, meg Szent Jakab kagylót (utóbbit véres hurkával és zöldborsópürével tálalta, ami 10 éve nekem még kuriózum volt), majd részt vettem jó pár főzőiskolai kurzusán is. Izgalmas sztorijai, kreativitása, szakmai alázata, hitvallása és életfelfogása hamar meghódítottak engem is. 50 éve dolgozik a szakmában és szerencsés embernek vallja magát, mert a munkája a hobbija.
„Ez a szakma nekem mindent megadott: az utazást, a szerelmet, a szórakozást, a fejlődést, a művelődést. Nincs bakancslistám, mert én a bakancslistámat élem” vallja Bíró Lajos és élvezi, hogy mindig a társaság középpontja, bármerre jár.
Jó tíz évvel ezelőtt – az első Bock Bisztróban tett látogatásom alkalmával találkoztam vele először, nála ettem életemben először Pho levest, meg Szent Jakab kagylót (utóbbit véres hurkával és zöldborsópürével tálalta, ami 10 éve nekem még kuriózum volt), majd részt vettem jó pár főzőiskolai kurzusán is. Izgalmas sztorijai, kreativitása, szakmai alázata, hitvallása és életfelfogása hamar meghódítottak engem is. 50 éve dolgozik a szakmában és szerencsés embernek vallja magát, mert a munkája a hobbija.
„Ez a szakma nekem mindent megadott: az utazást, a szerelmet, a szórakozást, a fejlődést, a művelődést. Nincs bakancslistám, mert én a bakancslistámat élem” vallja Bíró Lajos és élvezi, hogy mindig a társaság középpontja, bármerre jár.
A
most megjelent A disznót'Ortól a Bocuse
d'Orig! - Magyar konyha pimaszul kötet Bíró Lajos második könyve. Az
első (Sok vagyok) épp 9 éve jelent meg. A mostani ugyanazzal a gárdával készült
(Lieberman Klári a szövegíró, Bakcsy Árpád készítette a fotókat), és az ő
"szemüvegén át", pályafutásának eddigi korszakain keresztül vezetve összegzi
a magyar vendéglátás és ételkészítés fejlődését, változását, a hatvanas évektől
egészen napjainkig.
„Ez a könyv sok szempontból profiknak, sok szempontból lelkes, amatőr hobbiszakácsoknak készült […]. Ez a könyv azoknak készült, akik szívesen kerülnének tisztába azzal a - bátran történelminek nevezhető - folyamattal, aminek során odáig jutott a magyar vendéglátás és éttermi főzőtudomány, ahol ma tart. Azoknak, akik mindezt a tűzhely mellett, a gyakorlatban, divatos szóval "interaktívan" szeretnék lekövetni. De ha fotelban ülve, akkor sem fognak unatkozni...
Ez a könyv
megpróbálja összefoglalni - a Bíró Lajostól megszokott, kicsit sem szokványos
stílusban - számos ismert, kedvenc klasszikus fogásunkon, ételünkön keresztül
azt, hogy milyen irányba mozdult és mozdulhat tovább az ízek megőrzése […] „Lali,
a chef” fejében, és konyháiban, tűzhelyén és tányérjain” írja Lieberman
Klári a bevezetőben.
Számomra ez az év szakácskönyve (és jóval több annál). Legjobban a könyv végén, a Lali-lexikont élveztem (ahol még egy csomó receptet találunk), de imádtam olvasni mind a 67 klasszikus receptet meg a több, mint 120 variációját. Mindegyikben érződik, ahogy kihívó pimaszsággal állandóan feszegeti a határokat (mert mi, ha nem pimaszság tintahallal turbózni a disznósajtot?). Nagyon inspiráló. Van benne retró és nosztalgia, na meg jó adag kreativitás, „Lali, a chef” módra.
Gyakran fogom lapozgatni.
Itt lehet kedvezményesen megrendelni.
Bíró Lajos -A
disznót'Ortól a Bocuse d'Orig! - Magyar konyha pimaszul
T.Bálint
Kiadó
2019
272 oldal
6740.- Ft
2019
272 oldal
6740.- Ft