Árválkodott
a hűtőben egy fél csomag tehéntúró, annak a maradéka, amiből ÉP túrós tésztát csinált
magának, jobbnak láttam mihamarabb elhasználni, mert rendszerint ottmarad,
aztán kerül elé valami, és amikor rátalálok, már nem partiképes... Épp volt itthon cukkini is, bacon meg
nagyjából mindig van, hát összedobtam ezt a tekercset. Készítettem korábban már
hasonlót, húsos változatban, az is isteni finom volt, de ez a túrós töltelékes
mindent vitt, még megrögzött húsevőknél, és „haggyámán, utálom a cukkinit”
pasiknál is! Jó, na.
Hozzávalók
3-4 adaghoz:
2
saláta cukkini
20
dkg tehéntúró
10
dkg füstölt, szeletelt húsos szalonna (bacon)
1-2
gerezd fokhagyma, reszelve
kiskanálnyi
magos mustár
teáskanálnyi
morzsolt oregánó
20
g frissen reszelt parmezán
pici
olívaolaj
só,
frissen őrölt bors, ízlés szerint
a
tálaláshoz kevés frissen reszelt parmezán és friss oregánó
A
cukkinit megmosom és uborkagyaluval hosszában vékonyan felszeletelem. A
szeleteket megsózom és egymás mellé sorakoztatom egy tálcára. Ameddig a sótól
picit puhulnak – hogy könnyebb legyen őket feltekerni – elkészítem a
tölteléket: egy keverőtálban összedolgozom a túrót pici sóval, borssal,
oregánóval, a reszelt fokhagymával, meg a magos mustárral (utóbbi akár el is
hagyható). Minden szelet cukkinire kenek egy vékony réteget a túros masszából,
fektetek rá egy szelet bacont, feltekerem, majd kevés olívaolajjal kikent
sütőtálba sorakoztatom a tekercseket egymás mellé. Ha megtelt a tál,
meglocsolom pár csepp olívaolajjal és 180
Celsius-fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg picit megpirulnak (azaz
kb. 25-30 percig). A sütőből kivéve - ha el nem felejtem - szórok rá kevés parmezánt, megszórom
friss oregánóval és azonnal tálalom, de minden egyéb fakszni nélkül is brutálisan eteti magát.