2019. október 31.

Könyvajánló: Jamie Oliver – VEGA



Jamie Oliver brit sztárszakács legfrissebb szakácskönyve teljességgel húsmentes.
Eleget téve a trendnek, ami szerint napjainkban egyre többen növelik a zöldségfogyasztásukat egészségi, anyagi vagy bolygóvédelmi okok miatt, megírta a sok vega és vegán által annyira várt könyvet, amit bevallása szerint 8 éve kezdett el írni és mindenkinek, azaz a megrögzött húsevőknek is ajánl.

Húsimádóként, aki bevallása szerint az ízekben nem alkuszik, a világ minden tájáról merített inspirációkat a könyvben megjelent receptjeihez. Lenyűgöző, kényeztető, zseniálisan egyszerű ételek születtek, melyek a zöldségek igazi ünnepét jelentik, jóllakottá, elégedetté és boldoggá tesznek még egy húsimádót is.
„Akár egy-két húsmentes napot iktatsz be hetente, akár vegetáriánus életmódot folytatsz, vagy csupán pár pompás, új ízkombinációval kísérleteznél, ez a könyv neked szól” írja a szerző, bevezetőjében.

Tizenegy fejezetben sorakoznak a jobbnál-jobb receptek, melyek közt vannak curryk és raguk, levesek, laktató szendvicsek, piték, tészták, saláták, elképesztő zöldségburgerek, egyserpenyős csodák. Mindegyik recept alján van kalóriatáblázat, a receptek jól követhetőek, nem bonyolultak és bár egy átlag magyar háztartásban nem feltétlenül lelhető fel minden recept minden egyes hozzávalója, manapság már nem kell messzebbre menni a beszerzésükért egy hipermarket nemzetközi konyha részlegénél. A fotók szépek, hívogatóak, arra csábítanak, hogy készítsük el és kóstoljuk meg a fogásokat, egytől-egyig.
A receptek fejezetei után olvashatunk dietetikusi és hasznos konyhai tippeket, alapanyagokkal kapcsolatos tanácsokat és ötleteket. Inspiráló, mint minden eddigi Jamie Oliver szakácskönyv.

 Jamie Oliver – Vega
Park Könyvkiadó
2019
312 oldal
7900.-Ft