Gyerekkoromban
Édesanyám gyakran tett el fűszeres páclében erdei gombát. Kedvencem a lila pereszke volt, az ízére
még most is emlékszem. Vadgombám ugyan most nem volt, de a Chef Gomba bébi sárga
laskagombájából készítettem egy adag pácolt gombát, a régi idők emlékére.
Hozzávalók:
50
dkg sárga (bébi) laskagomba
a
páchoz:
1/2
dl fehérborecet
1
dl víz
1/2
teáskanál só
1/2
teáskanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
3
gerezd fokhagyma, szeletelve
1/2
kávéskanál egész mustármag
1/2
kávéskanál koriandermag
1/2 kávéskanál szemes bors (én színes borsot használtam)
2 babérlevél
1/2 kávéskanál szemes bors (én színes borsot használtam)
2 babérlevél
a
tetejére:
olívaolaj
A
gombát előkészítem, azaz levágom a tönkjéről úgy, hogy maradjon szára is. Ha szükséges megmosom, lecsöpögtetem, majd a fűszeres pác hozzávalóival
együtt felforralom és pár percig főzöm. Csírátlanított (csatos) üvegbe szedem,
rámerem a forró páclevet, majd kevés olívaolajat öntök a tetejére. Lezárom, és
miután kihűlt, sötét, hűvös helyen (vagy hűtőszekrényben) tárolom. 10-14 nap érlelés
után antipastinak, vagy húshoz, szendvicsekhez használom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.