2018. december 31.

Sült paprikával töltött pulyka medalionSzép pulyka medalion volt a baromfi hentesemnél, vettem pár nagyobb szeletet és megtöltöttem sült paprikával, majd feltekertem és megsütöttem.

Hozzávalók 2 adaghoz:
2 nagyobb pulyka medalion (mellből)
1 piros kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma, zúzva, vagy reszelve
só, frissen őrölt bors
1 ek olívaolaj
fél dl száraz bor (rozé, vagy fehérbor)

A paprika héjat hólyagosra, koromfeketére sütöm a grillrácson. A nyílt tűztől valami fenséges plusz ízt kap, de szabadtéri grillezés hiányában sütőben, grill fokozaton, vagy egy fém platnin, a kályhán lehet megsütni. Régi fajta villanytűzhelynél a paprika mehet egyenesen a melegedő fémlapra, a kerámialapos tűzhely erre nem igazán alkalmas. Indukciós lapon öntöttvas grillserpenyőben végezhető el a művelet, de csak akkor fogjunk hozzá, ha jó a szagelszívónk, mert némi füsttel járhat a sütés…

Ha megsült, azonnal egy edénybe teszem és lefedem, pár perc alatt a saját maga melegében dunsztolódik, a héja meg könnyen lejön. Pár perc pihentetés után megszabadítom a héjától, a húsát csíkokra vágom, a levét felfogom (majd felhasználom a hús sütésekor) a magházát kidobom.
A pulyka medalionokat enyhén klopfolom, mindkét oldalukat sózom-borsozom, megszórom a zúzott fokhagymával. A szeletek közepére halmozom a sült paprika csíkokat és feltekerem, majd konyhai madzaggal körbekötözöm.

Felforrósított serpenyőben, egy evőkanál olívaolajon körbepirítom a tekercseket, majd hozzáadom a sült paprika levét, fél deci (rozé) bort és fedő alatt, takaréklángon, 20-25 perc alatt megsütöm. Pár perc pihentetés után felszeletelve tálalom. Töltött gomba volt a körete.

A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.