A hokkaido-tök kisebb méretű, intenzíven narancsszínű
japán tökfajta. Igazi vitaminraktár! Húsa gazdag karotinoidokban, C- és
E-vitaminban, a magja pedig magnéziumban, káliumban és B-vitaminban.
Gyorsan puhul és nem utolsó sorban nagyon finom. Most darált pulykahússal
töltöttem, mert az utóbbi időben leginkább baromfit eszünk, azon belül is
leginkább pulykát.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 Hokkaido tök
2 evőkanál olívaolaj
400 g darált pulykahús
400 g darált pulykahús
2 salotta, vagy 1 fej vöröshagyma
2 evőkanál héj nélküli tökmag, apróra vágva, vagy darálva
kis csokor friss kakukkfű levelei
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 nagy tojás
50 g feta
1 tojás
1 tojás
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
A tök tetejét levágom, a tök testből kikanalazom a magokat
és a belsejét kicsit besózom, majd vágott oldalával lefelé, fél órára egy darab
konyhai papírtörlőre helyezem, hogy nedvességének egy része még sütés előtt
távozzon.
Felkockázom a hagymát és megdinsztelem egy evőkanál
olívaolajon. Hozzáadom a darált húst, fűszerezem sóval és borssal és addig
sütöm kevergetve, míg a hús kifehéredik. Leveszem a tűzről és egy tálban
elkeverem az aprított kakukkfűvel,
zsemlemorzsával, tojással, tökmaggal és morzsolt fetával.
Megtöltöm a tököt a húsos keverékkel, ráhelyezem a fedelét
és kiolajozott sütőtálba teszem, majd betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített
sütőbe és 35-40 percig sütöm. Ha nagyon pirulna a tök, alufóliával letakarom.
Melegen, friss kakukkfűvel megszórva tálalom. Krumplipüré is illik hozzá.
A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.