2018. március 23.

Ricottás táskák



Gyors pénteki süti, bolti leveles tésztából, finom ricottával töltve. Kevés munkával finoman roppanós, illatos kis táskák kerülnek ki a sütőből, alig van idejük langyosra hűlni…

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra tekert fajta)
250 g szarvasi ricotta
2 ek (házilag készített) vaníliás cukor
1 citrom héja, reszelve
1-2 ek étkezési keményítő
5 deka (vagy ízlés szerint több) nádcukor, vagy 10 g Inka Sweet Stevia
1 tojás + 1 a kenéshez
csipet só

A ricottába belekeverem a vaníliás cukrot, a nádcukrot (vagy stéviát) és egy csipet sót. Szétválasztok 2 tojást, az egyik sárgáját félreteszem a kenéshez, a másik sárgáját eldolgozom a túróba, belekeverem a citromhéjat és az étkezési keményítőt (ez utóbbit a célból keverem a töltelékbe, hogy felszívja sülés közben a ricotta nedvességét). A tojásfehérjéket kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a ricotta masszába.

A leveles tésztát kibontom, letekerem és sütőpapírostól egy tepsire teszem. Hosszában ketté, szélességében három fele vágom, így 6 db tészta négyzetet kapok. Mindegyik közepébe rákanalazom a ricottás töltelék hatodát, majd a tészta sarkait behajtom boríték alakúra. A félretett tojás sárgáját elkeverem pár csepp (tényleg csak pár csepp!) vízzel, megkenem a kis batyuim tetejét, és betolom a 220 fokosra előmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt aranybarnára sülnek. Langyosan, (stéviával) porcukrozva tálalom.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.