2013. július 1.

Gyömbéres, vaníliás, chilis batáta krémleves


A hűvös időjárásnak köszönhetően visszatértünk a levesekhez. Ez különösen jól esett, így batáta szezon végén.

Hozzávalók 4 főre:
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2 db batáta
kis darab friss gyömbér
1/2 kiskanál chilipehely
1 liter zöldség alaplé
1 vanília rúd
1 teáskanál méz
2 teáskanál citrom, vagy lime lé
só, ízlés szerint

Az aprított hagymát megdinsztelem az olajban egy csipet sóval, míg áttetsző nem lesz. Hozzáadom a reszelt gyömbért és chilipelyhet, a meghámozott, felkockázott batátát és 2 csipet sót. Felöntöm az alaplével, felforralom és addig főzöm, míg a batáta megpuhul.
Ha már puha, belekeverem a vaníliarúd kikapart magjait és turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem. Ízesítem kevés mézzel és lime (vagy citrom) levével, ha szükséges sózom, ha túl sűrű lenne, kevés alaplével (ha elfogyott, akkor vízzel) igazítok az állagán. 
Másnap még finomabb! (már ha marad)

Recept innen.