A 2013-as Segítsütim*
A nyerteseim (egy „fő” nyertes és egy „vigaszágas”) végül
egy második sütésből készült moszkauert kaptak, mert az elsőt
akarva-akaratlanul „házi fogyasztásra” ítéltem. Történt ugyanis, hogy a kertben
termett, Édesanyám pucolta törökmogyorót nem bogarásztam át, hanem
belezuttyintottam a darálóba és khmm…maradtak benne héj darabkák, így nem
kockáztattam, hogy bárki ráharapjon…sebaj, majd elfogy itthon, óvatosan harapdálva…
A második sütésre meg várni kellett, nem is keveset, de jelentem: jól sikerült,
szuperfinom, a nyertesek megkapták, ízlett mindenkinek, aki kóstolta. Íme a
recept:
Hozzávalók kb. 30 db moszkauerhez:
70 g dió, durvára őrölve
330 g pirított törökmogyoró, darálva
300 g Xukor zéro
270 g kókuszolaj
200 g kókuszliszt
100 g friss, kezeletlen narancs héja, durvára reszelve
70 g dió, durvára őrölve
330 g pirított törökmogyoró, darálva
300 g Xukor zéro
270 g kókuszolaj
200 g kókuszliszt
100 g friss, kezeletlen narancs héja, durvára reszelve
100 g aszalt vörös áfonya
680 ml kókusztej
250 g 85%-os olvasztott étcsoki
A kókuszolajat a Xukor zéroval, aprított narancshéjjal, durvára őrölt dióval és a kókusztejjel egy edénybe teszem és fakanállal állandóan keverve felforralom. Miután levettem a tűzről, hozzákeverem a kókusz lisztet és a mogyoróőrleményt, a masszát hagyom kissé hűlni és teáskanál segítségével, sütőpapíros tepsire, bő három ujjnyi távolságra dió nagyságú halmocskákat adagolok. Ezeket vízbe mártott kanállal szétlapítom és 180 C-on kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha kihűltek (melegen nagyon törékenyek), fejjel lefelé rácsra teszem és a talpukat olvasztott csokival bevonom. Dermedés után fogyasztható.
680 ml kókusztej
250 g 85%-os olvasztott étcsoki
A kókuszolajat a Xukor zéroval, aprított narancshéjjal, durvára őrölt dióval és a kókusztejjel egy edénybe teszem és fakanállal állandóan keverve felforralom. Miután levettem a tűzről, hozzákeverem a kókusz lisztet és a mogyoróőrleményt, a masszát hagyom kissé hűlni és teáskanál segítségével, sütőpapíros tepsire, bő három ujjnyi távolságra dió nagyságú halmocskákat adagolok. Ezeket vízbe mártott kanállal szétlapítom és 180 C-on kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütöm. Ha kihűltek (melegen nagyon törékenyek), fejjel lefelé rácsra teszem és a talpukat olvasztott csokival bevonom. Dermedés után fogyasztható.
A dekorációnak használt kellékekért külön köszönet az Oltári Bazárnak.
*A Segítsüti egy jótékonysági sütiárverés.
Gasztrobloggerek süteményeire lehet licitálni, a bevételből civil szervezeteket
és egészségügyi intézményeket támogatunk (bővebb infó itt). Idén a Magyar
Gyermekmentő Alapítvány totálkárosra tört gyermek mentőorvosi
autójának pótlásához, felszereltségéhez járulunk hozzá, az aktuális részletek
az akció honlapján olvashatóak.