2013. július 26.

Grillezett borotvakagyló


Két éve ilyenkor a de Haan-i tengerparton sétálva találtam pár hosszúkás, jópofa kagylóhéjat. Nem tudtam, milyen fajta lehet, mígnem pár nap elteltével meg nem láttam a neten, hogy az a bizonyos a borotvakagyló, ehető, mi több, igazi ínyencség. Kóstolni eddig nem volt alkalmam, de legutóbbi halárús látogatásomkor ott virított a pultban, hát hoztam belőle egy hálónyit.  Több recept elolvasása után, végül grillen készítettem, keleties páccal fűszerezve.


Hozzávalók:
1,5 kg friss borotvakagyló
2 evőkanál só (a kagyló tisztításához)
A páchoz:
1 db friss, piros chili paprika
1 lime leve és reszelt héja
kis darab friss gyömbér, reszelve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
kis csokor friss koriander, aprítva
fél dl (vagy igény szerint picit több) olívaolaj
1 teáskanálnyi halszósz
frissen őrölt bors

Megtisztítom a kagylókat: egy tálba fektetek egy mélytányért, megfordítva. A tányérra teszem a kagylókat, és annyi sós hideg vizet (3 liter vízhez 2 evőkanál só) öntök a tálba, hogy teljesen ellepje a kagylókat. 1 óra alatt a kagylók ki-ki nyílnak és a bennük lévő homok a tányér alá süllyed. Ezután egyenként leöblítem, forró száraz serpenyőbe teszem 1-2 percre, ameddig kinyílnak. A kinyílt kagylót azonnal kiveszem, mert nem az a cél, hogy megsüljön és ez a fajta kagyló is könnyen túlsül, akkor meg rágós lesz, így érdemes résen lenni! A kiszedegetett kagylóhúst megpucolom (minden nem fehér részt eltávolítok), majd a kagylóhúst visszateszem a kagylóhéjba.
Elkészítem a pácot: összekeverem a reszelt lime héjat a reszelt gyömbérrel, fokhagymával, aprított chilivel és korianderrel, lime levével, olívaolajjal, halszósszal és borssal, majd mindegyik kagylóba kanalazok a fűszeres pácból.
A kagylókat forró grillrácsra helyezem és 3-4 perc alatt meggrillezem, majd azonnal tálalom. Jéghideg száraz pezsgővel leöblítve az igazi.

Fenti mennyiség 6 főre volt elegendő, előételnek.