2020. november 17.

Vegán töltött szőlőlevél

A nyáron készítettem első alkalommal vegán töltött szőlőlevelet Adél lányomnak, amikor meglátogattuk a Feröer-szigeteken, ahol 15 hónapja él. A szőlőlevél a saját kertünkben termett, a feltekerésben most segítségemre volt egy kis kütyü, amivel szép, egyforma, két falatnyi töltikék készültek pillanatok alatt. Hasznos kis jószág, bár töltött káposzta készítésére alkalmatlan, csak a szőlőlevelekkel bír el. Friss gombám most épp nem volt itthon, így gyorsan beáztattam némi szárított shiitake és barna csiperkét, és percek múlva már tekertem is a helyes kis töltikéket.

Hozzávalók kb 30 töltikéhez:
34-35 db tenyérnyi méretű sós lében eltett szőlőlevél
25-30 g szárított shiitake és barna csiperkegomba
1,5 dl rizs és ugyanennyi vörös lencse, addig mosva hideg vízben, míg a víz tiszta nem lesz
1 fej hagyma, aprítva, kevés olajon üvegesre dinsztelve
kevés olívaolaj
só, bors, szárított csombor és kapor

A szőlőleveleket hideg vízbe, a szárított gombát meleg vízbe áztatom 15-20 percre.
Az aprított hagymát kevés olajon üvegesre dinsztelem, majd megsütöm rajta a rehidratált, leszűrt, majd kissé felaprított gombát, végül megfuttatom rajta a jól megmosott rizst. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni, majd összekeverem a megmosott vörös lencsével. Fűszerezem sóval, borssal, bőkezűen adok hozzá kaprot és csombort. A masszát a szőlőlevelekbe töltöm, nem túl szorosan, mert a nyers rizs és vörös lencse főzés közben még dagad. 

Egy sütőedényt kikenek pár csepp olívaolajjal, szép sorban lerakom az edénybe a tötikéket, betakarom az egészet 3-4 szőlőlevéllel, felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben, kb. egy óra alatt megfőzöm. 

Vegán natúr krémmel (vagy joghurttal) és friss kenyérrel tálalom.

A bejegyzést a Chefgomba szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.