A
nyáron készítettem első alkalommal vegán töltött szőlőlevelet Adél lányomnak,
amikor meglátogattuk a Feröer-szigeteken, ahol 15 hónapja él. A szőlőlevél a
saját kertünkben termett, a feltekerésben most segítségemre volt egy kis kütyü,
amivel szép, egyforma, két falatnyi töltikék készültek pillanatok alatt.
Hasznos kis jószág, bár töltött káposzta készítésére alkalmatlan, csak a
szőlőlevelekkel bír el. Friss gombám most épp nem volt itthon, így gyorsan
beáztattam némi szárított shiitake és barna csiperkét, és percek múlva már
tekertem is a helyes kis töltikéket.
Hozzávalók
kb 30 töltikéhez:
34-35 db tenyérnyi méretű sós lében eltett szőlőlevél
25-30 g szárított
shiitake és barna csiperkegomba
1,5 dl rizs és ugyanennyi vörös lencse, addig mosva hideg vízben, míg a
víz tiszta nem lesz
1 fej hagyma, aprítva, kevés olajon üvegesre dinsztelve
kevés olívaolaj
só, bors, szárított csombor és kapor
A
szőlőleveleket hideg vízbe, a szárított gombát meleg vízbe áztatom 15-20
percre.
Az aprított hagymát kevés olajon üvegesre dinsztelem, majd megsütöm rajta a
rehidratált, leszűrt, majd kissé felaprított gombát, végül megfuttatom rajta a
jól megmosott rizst. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni, majd összekeverem a
megmosott vörös lencsével. Fűszerezem sóval, borssal, bőkezűen adok hozzá
kaprot és csombort. A masszát a szőlőlevelekbe töltöm, nem túl szorosan, mert a
nyers rizs és vörös lencse főzés közben még dagad.
Egy
sütőedényt kikenek pár csepp olívaolajjal, szép sorban lerakom az edénybe
a tötikéket, betakarom az egészet 3-4 szőlőlevéllel, felöntöm annyi vízzel,
hogy éppen ellepje és 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben, kb. egy óra
alatt megfőzöm.
Vegán
natúr krémmel (vagy joghurttal) és friss kenyérrel tálalom.
A
bejegyzést a Chefgomba szponzorálta,
köszönet érte.
Ha
tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog
facebook oldalát, ITT
megteheted. Instagramon is követhetsz.