A
sült gomba az egyik kedvencem. Bébi csiperkéből mindegyik falat kis ízorgia,
ezzel az ínycsiklandó parmezános sajtmártással elkészítve lehet laktató főétel
egymagában, netán főtt tésztára halmozva (pld. tagliatellével), de körete is
lehet egy szelet natúr sültnek. Nem egy kalóriamentes fogás, de valamit
valamiért.
Hozzávalók
4 adaghoz:
fél kg bébi csiperke gomba
fél kg bébi csiperke gomba
fél
kg bébi barna csiperke gomba
1
ek olívaolaj és/vagy 50 g vaj
100
g füstölt bacon szalonna
1 dl száraz rozé bor
3-4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors, ízlés szerint
4-5 ág friss kakukkfű
2 dl tejszín
100 g mascarpone
100 g jól olvadó reszelt sajt
50 g frissen reszelt parmezán
1 dl száraz rozé bor
3-4 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors, ízlés szerint
4-5 ág friss kakukkfű
2 dl tejszín
100 g mascarpone
100 g jól olvadó reszelt sajt
50 g frissen reszelt parmezán
A
bacont nagyon apróra vágom és egy akkora edényben, amibe majd a gomba is
kényelmesen elfér, pörcösre sütöm a zsiradékon. Kiveszem az edényből és
félreteszem. A visszamaradt zsiradékon, erős lángon, kevergetve megsütöm a
gombát. A cél, hogy süljön, ne párolódjon, akkor lesz igazán jó íze, ha
aranybarnára sülnek a gombafejek. Előbb-utóbb levet eresztenek, azt hagyom
elfőni, még pirítom pár percig, majd ráöntöm a bort és hagyom, hogy felére
redukálódjon. Borsozom, hozzáadom a kakukkfű leveleit és a zúzott fokhagymát,
majd ráöntöm a tejszínt és belekeverem a mascarponét. Belekeverem a
reszelt sajtot és parmezánt majd hagyom 2-3 percig bugyogva főni, közben a sajt
elolvad és mártássá sűrűsödik a szaft, gyengéden körülölelve a sült
gombákat.
Rászórom és belekeverem a sült bacon pörcöket, megszórom még pici friss kakukkfűvel és kész, lehet enni!
Rászórom és belekeverem a sült bacon pörcöket, megszórom még pici friss kakukkfűvel és kész, lehet enni!
A gombáért köszönet a CHEFgombának!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.