Beállt az őszi idő, a szomorkás reggeleket igyekszem feldobni
egy-egy csupa vitamin, élénk színű juice-al, amit a lassú présemmel készítek,
és ha nem fogy el reggelire, szívesen kortyolok napközben is. Az alábbi juice
bevallom, nem „kezdőknek” való… A cékla földes íze, az áfonya fanyarsága és a
lila káposzta enyhe csípőssége nekem bejön magában is. Akinek nem, tegyen hozzá
2-3 almát, az tompít, kerekít az ízélményen.
Hozzávalók:
2-3 db cékla (mérettől függően)
2-3 db cékla (mérettől függően)
2-3 alma (opcionális)
250 g áfonya
negyed lila káposzta
A hozzávalókat megmosom, a céklát meghámozom (az almát kicsumázom)
és mindent felaprítok akkora darabokra, hogy a lassú prés garatnyílásán
beférjen, majd kipréselem (kétszer, hogy garantáltan minden levet kinyerjek).
Ha nem fogy el azonnal, üvegedényben (egy csatos üvegben, vagy üvegkulacsban),
lezárva, max. 24 órát tárolom a hűtőszekrényben.
* Lassú prést használva, akár 30-40%-kal több zöldség, vagy
gyümölcslevet kapok, és ugyanennyivel több vitamint és más beltartalmi értéket,
egy hagyományos gyümölcscentrifugához képest. A pohárban az ital idővel sem
válik szét, homogén, selymes, krémes állagú, már ránézni is jó. A hideg
préselés miatt az ízek, illatok intenzívebbek. A lassú prések megbirkóznak
leveles zöldségekkel is (spenót, mángold, káposzták), friss fűszernövényekkel,
kifacsarják az összes levet a répából, zellerből, céklából. Működésük sokkal
halkabb, könnyen tisztíthatók és nem utolsó sorban jóval kevesebb helyet
foglalnak a konyhapulton.
Ha tetszett a bejegyzés és
megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted.
Instagramon is követhetsz.