A
vargánya az egyik kedvenc vadgombám és talán az egyetlen, melyet egész évben
élvezhetünk, mert szezonon kívül kapható fagyasztva és a mélyhűtött vargánya
ízben gyakorlatilag egyenértékű a frissel. A gombamártásokat általában
tejszínnel főzöm, ám vegán életmódot folytató nagylányom miatt rákényszerültem
arra, hogy alternatívákat találjak és bár a növényi tejek és tejszínek jó
megoldást kínálnak, most valami újjal sűrítettem a mártást: kesukrémmel (100% kesudió paszta),
melyet itt szereztem be. Meg kell, hogy mondjam, „veszélyes” cucc! Olyan nagyon
finom magában is, hogy erős önfegyelem kell hozzá, hogy ne kanalazzam el
magában az egészet! De lássuk a receptet:
Hozzávalók
4 adaghoz:
2
ek olívaolaj
1
nagy fej vöröshagyma
3
gerezd fokhagyma
60-80
dkg friss vargánya
kb. 200 ml zöldségalaplé
1
evőkanál 100%-os kesudió paszta
kevés
aprított zöldpetrezselyem a tálaláshoz
ízlés
szerint só, frissen őrölt bors
A
puliszkához:
7
dl víz
2
csipet só
20
dkg kukoricadara
Kiválogatom
a gombákat, és adagonként 2-3 apróbb, szabályos darabot kiválasztok, és
félreteszek. A többi gombát egyszerűen feldarabolom.
Az
olívaolajon, lassú tűzön üvegesre párolom a nem túl finomra feldarabolt
vöröshagymát, majd az aprított fokhagymát is hozzáadom. Magasabbra veszem a
lángot, a feldarabolt gombát a hagymákhoz adom, finoman sózom, borsozom, majd
néha megkeverve pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Közben levet enged, de azt
hagyom elforrni (közben vigyázok, hogy oda ne kapjon az edény aljához), majd a
lepirult gombát felöntöm zöldségalaplével és főzöm úgy 10 percig. Az egészet
turmixba (blenderbe) öntöm, hozzáadom a kesukrémet és jó alaposan össze
turmixolom, majd ha szükséges, igazítok a mártás ízén sóval és borssal.
Elkészítem a puliszkát: a sós, forrásban lévő vízbe szórom a kukoricadarát és
folyamatosan keverve, megfőzöm, közben megsütöm a félretett gombákat: vékonyan
felszeletelem és egy méretes serpenyőben, kevés olívaolajon, oldalanként pár
perc alatt megpirítom. Törekszem rá, hogy a szeletek sülés közben ne érjenek
össze, mert akkor inkább párolódnak, nem pirulnak. Ha megsült a gomba és
megfőtt a puliszka, tálalok: a tányérok közepére kanalazok puliszkát, köré a
mártást, a puliszka tetejére meg a sült gomba szeletek és megszórom aprított
petrezselyem zölddel.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.