2018. október 25.

Sült vargánya puliszkával és kesukrémes vargányaszósszal (vegán)



A vargánya az egyik kedvenc vadgombám és talán az egyetlen, melyet egész évben élvezhetünk, mert szezonon kívül kapható fagyasztva és a mélyhűtött vargánya ízben gyakorlatilag egyenértékű a frissel. A gombamártásokat általában tejszínnel főzöm, ám vegán életmódot folytató nagylányom miatt rákényszerültem arra, hogy alternatívákat találjak és bár a növényi tejek és tejszínek jó megoldást kínálnak, most valami újjal sűrítettem a mártást: kesukrémmel (100% kesudió paszta), melyet itt szereztem be. Meg kell, hogy mondjam, „veszélyes” cucc! Olyan nagyon finom magában is, hogy erős önfegyelem kell hozzá, hogy ne kanalazzam el magában az egészet! De lássuk a receptet:

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 ek olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
60-80 dkg friss vargánya
kb. 200 ml zöldségalaplé
1 evőkanál 100%-os kesudió paszta
kevés aprított  zöldpetrezselyem a tálaláshoz
ízlés szerint só, frissen őrölt bors

A puliszkához:
7 dl víz
2 csipet só
20 dkg kukoricadara

Kiválogatom a gombákat, és adagonként 2-3 apróbb, szabályos darabot kiválasztok, és félreteszek. A többi gombát egyszerűen feldarabolom.
Az olívaolajon, lassú tűzön üvegesre párolom a nem túl finomra feldarabolt vöröshagymát, majd az aprított fokhagymát is hozzáadom. Magasabbra veszem a lángot, a feldarabolt gombát a hagymákhoz adom, finoman sózom, borsozom, majd néha megkeverve pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Közben levet enged, de azt hagyom elforrni (közben vigyázok, hogy oda ne kapjon az edény aljához), majd a lepirult gombát felöntöm zöldségalaplével és főzöm úgy 10 percig. Az egészet turmixba (blenderbe) öntöm, hozzáadom a kesukrémet és jó alaposan össze turmixolom, majd ha szükséges, igazítok a mártás ízén sóval és borssal. Elkészítem a puliszkát: a sós, forrásban lévő vízbe szórom a kukoricadarát és folyamatosan keverve, megfőzöm, közben megsütöm a félretett gombákat: vékonyan felszeletelem és egy méretes serpenyőben, kevés olívaolajon, oldalanként pár perc alatt megpirítom. Törekszem rá, hogy a szeletek sülés közben ne érjenek össze, mert akkor inkább párolódnak, nem pirulnak. Ha megsült a gomba és megfőtt a puliszka, tálalok: a tányérok közepére kanalazok puliszkát, köré a mártást, a puliszka tetejére meg a sült gomba szeletek és megszórom aprított petrezselyem zölddel.  


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.