A saját készítésű savanyú káposztából nem csak töltött káposzta készül. Esszük szinte minden nap cikára vágva, vagy gyalulva - köretnek,
savanyúságnak. Ilyenkor főzöm az egyik kedvenc téli levesem, aminek
főszereplője a gyalult káposzta mellett a savanyú káposzta leve is. Gyakran
készítem olyan káposztalével, amiben előzőleg friss füstölt kolbászt főztem, így a káposztalében, a főzés közben
kioldódott kolbász íze még egy kis pluszt is ad a végeredménynek.
Hozzávalók:
1 liter savanyú káposztalé
1 fej savanyú káposzta legyalulva
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 liter savanyú káposztalé
1 fej savanyú káposzta legyalulva
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kisebb zellergumó
250 g darált sertéshús (comb, vagy lapocka)
2-3 evőkanál nyers rizs, többször átmosva
1 tojás
1 fej hagyma, aprítva
2-3 evőkanál nyers rizs, többször átmosva
1 tojás
1 fej hagyma, aprítva
1 evőkanál szárított, morzsolt kapor
1 evőkanál szárított, morzsolt csombor
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz tejföl (opcionális)
a tálaláshoz tejföl (opcionális)
A savanyú káposztalevet ugyanannyi vízzel felteszem főni.
Amikor forr, beleteszem a gyalult savanyú káposztát és az apró kockákra
darabolt zöldségeket (a hagyma kivételével) és 20-25 percig főzöm. Összedolgozom
a darált hússal a finomra aprított hagymát, nyers rizst, tojást, kaprot, csombort,
frissen őrölt borsot, pici sót és apró gombócokat formázok belőle, majd a
leveshez adom és még kb fél órán át, takaréklángon főzöm. A levest külön nem
szoktam sózni, általában elég sós a káposzta levétől. Tejföllel és friss kenyérrel tálalom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.