Az elmúlt 7 évben rengeteget tanultam. Séfektől, könyvekből,
bloggertársaktól, és jó pár főzőkurzuson is jártam, a báránybontástól a
cukorvirág készítésig sok mindent ellestem a szakma itthoni legjobbjaitól.
Főzőkurzusra járni jó! Olyat tanulhat ott az ember, amit könyvekből nem mindig
lehet elsajátítani. Persze nem mindegy, ki tartja az adott kurzust és nagyon
nem mindegy a helyszín sem, mert mint mindenütt, itt is vegyes a kép és a kurzusokat
szervező főzőiskolák felszereltsége sem azonos. Az egyik legjobb helyszín a
METRO Gasztroakadémia, ahová nemrég több bloggertársammal együtt közös főzésre
invitáltak. Bereznay Tamás vezetésével egy tavaszi menüsort
készítettünk el jó hangulatban, majd közösen el is fogyasztottuk. Örömfőzés
volt a javából, pazar menüvel: előételnek csőben sült fekete kagyló,
amit libamáj
(terrine) betétes karfiol krémleves (Thermomixben) követett, volt spárgás csirkés
tésztás főétel
és egy bazsalikomos
fehércsokoládés pohárkrém, ami azonnal felvételt nyert a repertoárba, mert
egyszerűen zseniális!
A főétel egyik eleme azóta többször is készült itthon, mert aránylag gyors, igazán egyszerű és nagyszerű étel, a köretét lehet variálni tetszés
szerint. Az idei spárgaszezon kedvence lett.
Hozzávalók 4 főre:
2 db kicsontozott csirkemell
16-20 szál zöld spárga
só, frissen őrölt bors
evőkanálnyi vaj és olívaolaj
Előkészítem a spárgát: a vágott végét lepattintom (ott fog
eltörni, ahol már nem fás), majd megmosom és konyhai papírtörlővel leszárítom.
A zöld spárgát nem szoktam hámozni, ha valaki szokta, tegye J
A kicsontozott csirkemelleket elfelezem, majd mindegyikbe – egy keskeny pengéjű, éles késsel - nyitott zsebet lukasztok, amit megtöltök 4-5 szál zsenge zöld spárgával (a nyitott zsebnek köszönhetően a spárga a csirkehús mindkét végénél kilóg). Sózom, borsozom a hús mindkét oldalát, majd serpenyőben, a felhevített vaj-olívaolaj keveréken körbepirítom. Sütőtálba teszem a megkérgezett csirkemelleket és 160 Celsius-fokos sütőben, 20-25 perc alatt átsütöm. Volt, hogy füstölt sajttal megszórva, azt ráolvasztva tálaltam, de magában is igazán finom, akár gombás spárgakörettel (mint a képen), akár krumpli pürével, vagy fehér spárgás, tejszínes tagliatellével, mint a Gasztroakadémián ettük.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
A kicsontozott csirkemelleket elfelezem, majd mindegyikbe – egy keskeny pengéjű, éles késsel - nyitott zsebet lukasztok, amit megtöltök 4-5 szál zsenge zöld spárgával (a nyitott zsebnek köszönhetően a spárga a csirkehús mindkét végénél kilóg). Sózom, borsozom a hús mindkét oldalát, majd serpenyőben, a felhevített vaj-olívaolaj keveréken körbepirítom. Sütőtálba teszem a megkérgezett csirkemelleket és 160 Celsius-fokos sütőben, 20-25 perc alatt átsütöm. Volt, hogy füstölt sajttal megszórva, azt ráolvasztva tálaltam, de magában is igazán finom, akár gombás spárgakörettel (mint a képen), akár krumpli pürével, vagy fehér spárgás, tejszínes tagliatellével, mint a Gasztroakadémián ettük.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.