2014. június 2.

Zöld spárgával töltött csirkemell


Elsodort az élet... Míg kezdetben naponta posztoltam, de mindenképp hetente többször, most  5 hét „kihagyás” után jelentkezek új bejegyzéssel. Közben az „Anya, ez isteni!...” blog betöltötte hetedik életévét... 7 évig szinte minden napom, órám, pillanatom és gondolatom a blog és a főzés körül forgott. Most picit kezd csitulni a tűz (még pislákol, de kialudni persze nem hagyom), vasárnap végigcsináltam úgy egy grillezést, hogy eszembe sem jutott, hogy le kellene fotózni, pedig az új pác baromi jól sikerült. Húsforgatás közben is a bringázás volt a téma (ugyanis ez a fő szabadidős tevékenység mostanság), de estefelé azért főztem egy adag sült meggyet, meg egy bodzás, fehércsokis eperlekvárt, ami igen jó lett. Szóval lesznek még receptek, ahogy időm engedi, de mostanság a mozgásé az elsőbbség. Végre!

Az elmúlt 7 évben rengeteget tanultam. Séfektől, könyvekből, bloggertársaktól, és jó pár főzőkurzuson is jártam, a báránybontástól a cukorvirág készítésig sok mindent ellestem a szakma itthoni legjobbjaitól. Főzőkurzusra járni jó! Olyat tanulhat ott az ember, amit könyvekből nem mindig lehet elsajátítani. Persze nem mindegy, ki tartja az adott kurzust és nagyon nem mindegy a helyszín sem, mert mint mindenütt, itt is vegyes a kép és a kurzusokat szervező főzőiskolák felszereltsége sem azonos. Az egyik legjobb helyszín a METRO Gasztroakadémia, ahová nemrég több bloggertársammal együtt közös főzésre invitáltak. Bereznay Tamás vezetésével egy tavaszi menüsort készítettünk el jó hangulatban, majd közösen el is fogyasztottuk. Örömfőzés volt a javából, pazar menüvel: előételnek csőben sült fekete kagyló, 


amit libamáj (terrine) betétes karfiol krémleves (Thermomixben) követett, volt spárgás csirkés tésztás főétel  


és egy bazsalikomos fehércsokoládés pohárkrém, ami azonnal felvételt nyert a repertoárba, mert egyszerűen zseniális! 

A főétel egyik eleme azóta többször is készült itthon, mert aránylag gyors, igazán egyszerű és nagyszerű étel, a köretét lehet variálni tetszés szerint. Az idei spárgaszezon kedvence lett.


Hozzávalók 4 főre:
2 db kicsontozott csirkemell
16-20 szál zöld spárga
só, frissen őrölt bors
evőkanálnyi vaj és olívaolaj

Előkészítem a spárgát: a vágott végét lepattintom (ott fog eltörni, ahol már nem fás), majd megmosom és konyhai papírtörlővel leszárítom. A zöld spárgát nem szoktam hámozni, ha valaki szokta, tegye J
A kicsontozott csirkemelleket elfelezem, majd mindegyikbe – egy keskeny pengéjű, éles késsel -  nyitott zsebet lukasztok, amit megtöltök 4-5 szál zsenge zöld spárgával (a nyitott zsebnek köszönhetően a spárga a csirkehús mindkét végénél kilóg). Sózom, borsozom a hús mindkét oldalát, majd serpenyőben, a felhevített vaj-olívaolaj keveréken körbepirítom. Sütőtálba teszem a megkérgezett csirkemelleket és 160 Celsius-fokos sütőben, 20-25 perc alatt átsütöm. Volt, hogy füstölt sajttal megszórva, azt ráolvasztva tálaltam, de magában is igazán finom, akár gombás spárgakörettel (mint a képen), akár krumpli pürével, vagy fehér spárgás, tejszínes tagliatellével, mint a Gasztroakadémián ettük.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.