2007. szeptember 23.

Pácolt fokhagyma

Hét elején szert tettem pár csinos csatos üvegcsére és kapóra jött a Nemisbékánál olvasott, karácsonyi gasztro-ajándéknak is kiváló pácolt fokhagyma receptje. És mivel nagy a baráti köröm, meg szeretek is saját kezű „kincseket”ajándékozni, rögtön dupla adagot készítettem.

Hozzávalók:
20 fej fokhagyma
7,5 dl száraz fehérbor
2,5 dl száraz rosé
2 dl balzsamecet
6 ek nádcukor
1 púpozott tk. só
1/2 tk. őrölt feketebors
6 babérlevél
minden üveghez 1 kis chilipaprika
3 ek. szárított petrezselyem
3 ek szárított kakukkfű
olívaolaj

Minden úgy történt, ahogy azt Nemisbéka megírta, azzal a különbséggel, hogy én nem kézzel pucoltam, hanem szilikon fokhagymapucoló hengerrel és bár az öngyilkossági gondolatok elkerültek, de mindenki annak rendje-módja szerint megkapta a magáét.(még Nemisbéka is, hogy miért kellett neki ilyen jókat posztolni, nekem meg elolvasni...)
A fenti páclé mennyiség pont elég volt a húsz fej fokhagymához, úgyhogy ha húst szeretnék benne pácolni, azt leghamarabb 3 hónap múlva teszem majd meg. Tényleg finom. És még milyen lesz! :-)

6 megjegyzés:

nemisbéka írta...

Dupla adag? Mazochista! :) Egyébként amíg anyukámat kíméled, addig még maradhatunk barik is :). Mindenesetre felbontás után kérném majd a szidalmakat visszavonni és egy "áldassék a neve" kezdetű tirádát megereszteni :).

gabojsza írta...

Kedvesem, anyukád eszembe sem jutott...és már nem első alkalommal hangzik majd el, az "áldassék a Nemisbéka neve"! Akkor is kellett volna csuklanod, amikor életemben először készítettem csirkemáj pástétomot Á la domesticgoddess. Isteni volt!:))És ez még blogger korom előtt történt...

nemisbéka írta...

Örülök neki :), és még egyszer köszönöm az első licitet!

gabojsza írta...

Nagyon szívesen, bármikor, ha jótékonykodni kell! És ma este újra elkészült az ISTENI házi májpástétom recepted alapján, továbbvariálva gombával, meg némi darált sertéssel... és így kiérdemelte a szlogent "Anya, ez isteni!"

Névtelen írta...

Hu, ez nagyon jól hangzik :) !
Csak, sajnos nem lehet elolvasni, azt írja " a kiszolgáló nem található" :(((.
Összetudnád foglalni, a fokhagymát natúr rakjuk bele a pácba, vagy picit főzni is kell?

Köszönöm szépen, Mónika

Gabojsza írta...

Kedves Mónika,

Ez "őskori" blogbejegyzés, azóta a freeblog tönkrement, de megtaláltam Nemisbéka receptjét a neten és belinkeltem, így választ kaphatsz a kérdésedre :-) Jó fokhagymapucolást!