2007. szeptember 10.

Mititei

Kérdés érkezett hozzám a napokban, az egyik legnépszerűbb erdélyi vagy mondhatnám román (mert nem csak Erdélyben készítik, fogyasztják, sőt!) specialitással kapcsolatban. A kérdés az volt, hogy mi a különbség a mititei és a miccs között. Jelentem, nincs különbség. A mititei a "teljes" neve, a miccs pedig a "rövidített" neve (mint a pogácsának a "pogi").
Ííme a mititei, vagy miccs receptje, egyik a sok közül, amit én egy román, ősrégi szakácskönyvben találtam és ami alapján már készítettünk mi is házilag mititeit:

1,1 kg hús (vegyesen: birkahús, amin van faggyú is, de legalább a hártya, marha és sertés)
18 g só
20 g szódabikarbóna
1 szál csombor (borsikafű)
25 g megtisztított, zúzott fokhagyma
20 g fűszerkeverék, amiben van fekete őrölt bors, kevés kömény és őrölt szegfűbors. Romániában készen kapható mititei fűszerkeverék, igen jó ízű összeállítás!
400 ml csontleves
½ csípős paprika, amit célszerű a csontlevesbe főzni

A húsokat ledarálni, bekeverni sóval, szódabikarbónával. Hűtőben pihentetni 24 órát, újra ledarálni, belekeverni a csontlevest, csombort, fokhagymát, fűszerkeveréket, kolbásztöltővel formázni. (Ezután is jó, ha pihen pár órát!) Olajjal megkent kézzel szoktuk rápakolni az izzó faszén feletti grillrácsra és meg-megforgatva megsütni. Akkor jó, ha nincs "kiszáradásig" sütve, hanem még jó szaftos. Friss kenyér, mustár és jó hideg sör dukál mellé. Na, most majdnem lecsöpögtettem a klaviatúrát, úgy beindult a nyáltermelésem.)))
További mititei receptek itt és itt. Jó próbálkozást mindenkinek és várom a beszámolókat!