2007. augusztus 3.

VKF! VII - Citromos-rozmaringos csirke fetás paradicsomsalátával

Nálam a nyaralás egyenlő a tengerrel. Leginkább a horvát Adriával, melybe ÉP-vel szerettem bele tizennyolc évvel ezelőtt. Akkoriban még csak ketten nyaraltunk és nomád életet éltünk, bejártuk a tengerpartot Dubrovniktól Velencéig, de mai napig szívünk csücske Dalmácia. Tizenhárom évvel ezelőtt, húsz órás utazás után érkeztünk meg Tribunjba, fáradtan, éhesen, szomjasan és fél órán belül kiderült, hogy az általunk foglalt szállás nem szabad, mert a háború miatt a házigazdánknak rokonait kell elszállásolni. Megálltunk az akkor még elhanyagolt kikötő mellett, (azóta Horvátország legmodernebb jacht kikötőjévé építették) és a perzselő napon állva komolyan megfordult a fejemben, hogy akkor én most hazamegyek, mert mit is fogok ezen a vörösföldes, sziklás, kies tájon csinálni két hétig. Pár perc múlva kinyílt egy kapu és egy idős bácsi, olyan igazi öreg tengeri róka figura kilépett kezében kancsóvak és két pohárral. Odalépett hozzánk, mondott valamit horvátul és megkínált a jéghideg házi zsályaszörppel, ami akkor nem csak az életünket mentette meg…És azóta tudom, nem csak azért ízlett, mert hideg volt és szomjas voltam! Nemsokára találtunk szállást is egy dombtetőn lévő háznál, csodálatos kilátással a tengerre és úgy megszerettük a kisfalut és a szállásadó családot, hogy azóta minden évben vendégei voltunk, még abban az évben is, amikor picilányom született. Közben összebarátkoztunk, ők is jártak nálunk és sokmindent megtanultunk egymástól, de gasztronómiai téren főleg én gazdagodtam. Állítom, hogy nincs jobb ízű olivaolaj, mint amit ők házilag préselnek és amiből minden évben hozok haza pár literrel. És ott ettem először kagylót, csigát, polipot, rákot, friss tonhalat, egészben-nyárson sült birkát és ezt a grillcsirkét is, ami most a nyaralás ízét jelenti. A hozzá készített salátát is ott tanultam. Igaz, ők nem fetával tálalták, hanem juhtejből készült sajttal.

Hozzávalók:
grillezni való csirke
csirkénként fél citrom, fél alma és egy ág friss rozmaring
tetszés szerinti grillfűszer

a salátához:
1 kiló paradicsom
2 fej lilahagyma
jóféle olívaolaj
friss bazsalikom
egy csomag fetasajt
frissen őrölt bors

A csirkét megpucoltam és a hasába rejtettem a fél almát, citromot és rozmaring ágat. Kívülről cajun fűszerkeveréket kapott, felszúrtam a nyársra és a motoros grillsütőn forgolódott majd két órát, mérsékelt parázs fölött. Amikor kész volt, daraboltuk és muzsdéjjal locsolva tálaltuk.

A salátához egy nagy, lapos tálban rétegeztem a szeletelt paradicsomot, nagyon vékonyra szeletelt lilahagymát, reszelt fetát, aprított friss bazsalikomot mindaddig, míg tartottak a hozzávalók. Minden réteget meglocsoltam kevés olívaolajjal és tekertem rá borsot. A legjobb, ha áll egy pár órát, hogy összeérjenek az ízek.

Az így elkészített csirkét a házigazdánk unokájának keresztelőjén ettük, grillezett halak, tengeri herkentyűk és egyben sült birka kíséretében. Mennyei volt!