2021. november 16.

Gitta néni csodasütije



3 éve, mikor beköltöztünk az új lakásunkba, nem gondoltuk volna, hogy ennyire jó lesz a lakóközösség. Legtöbb szomszédunkkal rendszeresen összejárunk, megünnepeljük egymás születésnapját, névnapját, vagy összejövünk csak úgy, különösebb ok nélkül. Ha olyat készítünk, amiről tudjuk, hogy a többiek is szeretik, de épp nincs idő összejönni, átszaladunk egymáshoz egy kis kóstolóval… Így érkezett hozzánk ez a csodasüti is, egyik legkedvesebb szomszédunktól, Gitta nénitől, aki rendszeresen jobbnál-jobb, az IR diétámba is beleillő sós, meg édes finomságokkal kényeztet. Hálás köszönet érte!

Hozzávalók egy 18X30 cm-es sütőformához:   
4 tojás
5 dl almapüré (vagy házi almakompót turmixolva)
20 dkg zabpehely
1 tk sütőpor
fél tk őrölt fahéj
egy csipet só
5 dkg puha vaj
10 dkg darált dió, vagy török mogyoró
10 dkg eritrit,vagy ennek megfelelő édesítő
5 dkg étcsoki, durvára darabolva


Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval és az édesítővel kemény habbá verem. A tojássárgákba belekeverem a többi hozzávalót és jól összekeverem (ha túl sűrű lenne a massza, az almapüréböl lehet még hozzá tenni). Legvégén adom hozzá a felvert tojás fehérjét, amit lazán keverek bele, hogy ne törjön össze a hab. 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, tűpróbával készre sütöm.
Hagyom kihűlni, majd kockákra/hasábokra vágva kínálom.