2019. július 23.

Pácolt déli tőkegomba



A déli tőkegomba az egyik kedvencem. Már a rómaiak és a görögök is nagyra becsülték, kitűnő ízű étkezési gomba, mely változatosan elkészíthető. Előételnek szánva, ezúttal pácolt gombát készítettem belőle.

Hozzávalók:
25 dkg déli tőkegomba
2 evőkanál olívaolaj + a tetejére
1 kis fej (salotta)hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1 kiskanál morzsolt oregánó, kakukkfű és bazsalikom
fél dl száraz fehérbor
só és frissen, durvára őrölt bors
1 kiskanál sötét, melaszos nádcukor
2 evőkanál fehérborecet

A déli tőkegombát levágom a tönkjéről úgy, hogy 1-2 cm-es szára maradjon (egyéb tisztítást nem igényel). Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinsztelem az aprított hagymát, a zúzott fokhagymával együtt. Rádobom a déli tőkegombát, megszórom az oregánóval, kakukkfűvel és bazsalikommal, felöntöm a borral, sózom, tekerek rá durvára őrölt borsot és kevergetve pár percig párolom. Megszórom a nádcukorral, majd ha elolvadt, meglocsolom a borecettel és jól összekeverem.
A gombát csatos üvegbe szedem a levével együtt (jó, ha ellepi), majd olívaolajat öntök a tetejére. Lezárom, és miután kihűlt, hűtőszekrényben érlelem pár napot, majd 1-2 héten belül elfogyasztom. Ha hosszabb tárolásra szánom, vizes dunsztban hőkezelem.

A gombáért köszönet az AMIGO – a mi gombánknak!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITTmegteheted. Instagramon is követhetsz