Életem első tartiflette-jét Annecyben ettem pár éve, mikor a Mont Blanc volt a nyaralásunk célja. Amúgy klasszikus téli étel, Franciaország Savoie régiójából származik és krumpli, hagyma, füstölt, húsos szalonna és Reblochon sajt a fő hozzávalói, amiből egy ízletes, gazdag "comfort food" keletkezik a sütőben. Készítettem már korábban is, de most – mivel volt itthon felhasználásra váró barna csiperke, azt is tettem bele és mondhatom, nem rontott rajta, sőt!
Hozzávalók
4, igen laktató adaghoz:
1
kg krumpli
diónyi
vaj
200
g füstölt, húsos szalonna (vagy kockákra vágott füstölt bacon)
2
fej vöröshagyma, hámozva és kockára vágva
2
gerezd fokhagyma,
200
g barna csiperke, apró kockákra vágva
150
ml száraz fehérbor
500
g Reblochon sajt (ha nem jutunk hozzá, jó érett, zsíros camembert, vagy brie
sajttal helyettesíthető)
só,
frissen őrölt bors
30
g frissen reszelt kemény sajt (pld. parmezán)
200 Celsius-fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, amíg az olvadt sajt
bugyogni kezd és a teteje picit megpirul. Savanyú uborkával tálalom.
A csiperke gombáért köszönet a CHEF gombának!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.