2021. július 19.

Zsályás-sütőtökös tészta (vegán)

Adél lányunknak készítettem ezt a vegán zsályás-sütőtökös tésztát és annyira ízlett neki, hogy megkért, kerüljön fel a blogra, hogy bármikor tudjuk megismételni. Épp csak lekattintottam amikor kivettem a sütőből, majd pillanatok alatt elillant …

Hozzávalók 1 bőséges, vagy 2 normál adaghoz:
kb 1 kg kanadai sütőtök
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
kevés granulált fokhagyma
1 dl rizs főzőkrém
friss, vagy szárított zsálya
friss, vagy szárított, morzsolt petrezselyem
4 fészek (gluténmentes) fettuccine tészta
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
durvára reszelt vegán sajt

A sütőtököt meghámozom, kimagozom és kb 1,5 cm-es kockákra vágom. Tepsire teszem, meglocsolom kevés olívaolajjal, finoman sózom, tekerek rá borsot és megszórom granulált fokhagymával. Jól átkeverem és 200 fokos sütőben belül krémesre, kívül piros-ropogósra sütöm.
A tésztát sós vízben haraphatóra főzöm, a főzőlevéből 2-3 merőkanálnyit félreteszek a mártáshoz.
Egy akkora edényben, amiben kényelmesen elfér majd az egész adag, egy evőkanál olívaolajon megdinsztelem az aprított hagymát, majd a zúzott fokhagymát, és hozzáadom, majd krumplitörővel összenyomkodom a sült sütőtök kockák háromnegyedét is. Fűszerezem frissen őrölt borssal, aprított (vagy morzsolt) zsályával és zöld petrezselyemmel, hozzákeverek kb. 1 dl rizs főzőkrémet és 2-3 merőkanálnyit a tészta főzővizéből. Összerottyantom a mártást, belekeverem a főtt tésztát, majd beleteszem az egészet egy sütőtálba, rászórom a félretett sült sütőtök kockákat, morzsolok rá még egy kevés zsályát és megszórom az egészet durvára reszelt vegán (cheddar) sajttal. Betolom az egészet a sütőbe 10-12 percre, majd bezsebelem az elégedett hümmögéseket.