Ezt
a nagyszerű perzsa ételt Angliában kóstoltam múlt héten, Adél lányom iráni
származású barátnője készítette nekünk pazar perzsa vacsorája egyik fogásaként.
Ő tojás helyett – hogy Adél (aki vegán) is ehessen belőle - tofuval készítette,
hát az is isteni volt, de itthon az eredeti, tojásos verziót próbáltam ki.
Grillrácson füstösre sült padlizsánból, jó érett, ízes paradicsomból, rengeteg
fokhagymával készítettem, és nem akarom agyondicsérni, de baromi finom! Gyakori
vendég lesz az asztalunkon.
Hozzávalók
4 adaghoz:
2
nagy padlizsán
1
evőkanál olívaolaj
1
egész fej fokhagyma
1
kiskanál kurkuma
3
nagy, érett paradicsom
2
evőkanál paradicsompüré
1
csipet cukor
só
és frissen őrölt bors
4
nagy tojás
A
padlizsánokat nyílt lángon szenesen feketére sütöm, majd ha már foghatóra hűltek,
megszabadítom őket a szenes héjuktól, és egy műanyag szűrőben hagyom, hogy a
leve kicsepegjen (alternatív megoldásként 220 ° C sütőben 40–45 perc alatt is
meg lehet sütni, de így a füstös íz nem lesz benne, pedig ez az egyik alapeleme
az ételnek).
Egy
nagy serpenyőben, olívaolajon, közepes lángon, lassan megdinsztelem a zúzott fokhagymát. Elkeverem
benne a kurkumát, hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a paradicsompürét,
cukrot és kb. 15-20 percig főzöm, majd hozzáadom a padlizsán aprított húsát,
sózom, borsozom, alaposan összekeverem, és főzöm további 6-8 percig,
alkalmanként megkeverve.
Felverem
a tojásokat, majd belekeverem az ételbe és kevergetve azt, hagyom a tojásokat
megszilárdulni. Ezután hagyom a keveréket 15-20 percig hűlni, mivel langyosan
szokás tálalni, lapos kenyérrel (esetleg dió szórással).