2019. január 30.

Sült zöldséges kínai tészta


Volt a hűtő zöldséges rekeszében egy kisebb fej kínai kel, 2 db csiperkegomba, arasznyi póré, 2 kis saláta cukkini, meg 2 sárgarépa, ebből lett ebéd. Klasszisokkal jobban ízlett, mint az a zöldséges sült tészta, amit itthoni kínai büfékben árulnak. Ha nem vagytok nagyon éhesek, 2-3 főre nyugodtan felezzétek az adagot.

Hozzávalók 4 bőséges, vagy 6 normál adaghoz:
250 g kínai tészta (chow mein noodles), vagy soba tészta, vagy durum spagetti (a gluténmentes változathoz gluténmentes tészta)
1 nagy fej lilahagyma
1 kis fej fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 kisebb kínai kelkáposzta
2 sárgarépa
2 saláta cukkini
2 csiperkegomba (opcionális)
arasznyi póréhagyma (opcionális)
ujjnyi finomra reszelt gyömbér
2 csipet chilipehely (ha nem szereted a csípőset, hagyd ki)
1 csapott evőkanál barna nádcukor
1 dl sötét (gluténmentes, vegán) szójaszósz
2-3 evőkanál pörkölt szezámolaj
1-2 evőkanál olívaolaj
fehér és fekete szezámmag a tálaláshoz

A zöldségeket megtisztítom, majd a hagymákat hosszában félbevágom és felszeletelem. A kínai kelt csíkokra, a gombát szeletekre, a répát és cukkinit julienne-re vágom (vagy nagylyukú reszelőn lereszelem. A fokhagymát átküldöm a fokhagymaprésen, vagy finomra reszelem a gyömbérrel együtt.
Egy méretes wokban felforrósítom az olívaolajat és 1-2 perc alatt megkergetem benne a reszelt gyömbért, chili pelyhet és fokhagymát, majd hozzáadom a hagymákat és a sárgarépát. 1-2 perc keverés után mehet hozzá a kínai kel, majd a cukkini és gomba. Megszórom a nádcukorral, meglocsolom a szójaszósszal és 3-4 percig kevergetve pirítom. Közben kifőzöm a tésztát, leszűröm, összekeverem a szezámolajjal, majd hozzákeverem a még ress zöldségekhez. 1-2 percig hagyom összeérni az ízeket, majd szezámmaggal megszórva tálalom.

Ha nem vegán változatot készítek, egy kis kockára vágott, épp kifehéredésig sütött csirke/pulykamellel indítottam volna.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.