Volt a hűtő zöldséges rekeszében egy kisebb fej
kínai kel, 2 db csiperkegomba, arasznyi póré, 2 kis saláta cukkini, meg 2
sárgarépa, ebből lett ebéd. Klasszisokkal jobban ízlett, mint az a zöldséges
sült tészta, amit itthoni kínai büfékben árulnak. Ha nem vagytok nagyon éhesek,
2-3 főre nyugodtan felezzétek az adagot.
Hozzávalók
4 bőséges, vagy 6 normál adaghoz:
250 g kínai tészta (chow mein noodles), vagy soba tészta, vagy durum spagetti (a gluténmentes változathoz gluténmentes tészta)
1 nagy fej lilahagyma
250 g kínai tészta (chow mein noodles), vagy soba tészta, vagy durum spagetti (a gluténmentes változathoz gluténmentes tészta)
1 nagy fej lilahagyma
1
kis fej fokhagyma
1
nagy fej vöröshagyma
1
kisebb kínai kelkáposzta
2
sárgarépa
2
saláta cukkini
2
csiperkegomba (opcionális)
arasznyi póréhagyma (opcionális)
arasznyi póréhagyma (opcionális)
ujjnyi
finomra reszelt gyömbér
2
csipet chilipehely (ha nem szereted a csípőset, hagyd ki)
1
csapott evőkanál barna nádcukor
1
dl sötét (gluténmentes, vegán) szójaszósz
2-3
evőkanál pörkölt szezámolaj
1-2
evőkanál olívaolaj
fehér
és fekete szezámmag a tálaláshoz
A
zöldségeket megtisztítom, majd a hagymákat hosszában félbevágom és
felszeletelem. A kínai kelt csíkokra, a gombát szeletekre, a répát és cukkinit
julienne-re vágom (vagy nagylyukú reszelőn lereszelem. A fokhagymát átküldöm a
fokhagymaprésen, vagy finomra reszelem a gyömbérrel együtt.
Egy méretes wokban felforrósítom az olívaolajat és 1-2 perc alatt megkergetem benne a reszelt gyömbért, chili pelyhet és fokhagymát, majd hozzáadom a hagymákat és a sárgarépát. 1-2 perc keverés után mehet hozzá a kínai kel, majd a cukkini és gomba. Megszórom a nádcukorral, meglocsolom a szójaszósszal és 3-4 percig kevergetve pirítom. Közben kifőzöm a tésztát, leszűröm, összekeverem a szezámolajjal, majd hozzákeverem a még ress zöldségekhez. 1-2 percig hagyom összeérni az ízeket, majd szezámmaggal megszórva tálalom.
Egy méretes wokban felforrósítom az olívaolajat és 1-2 perc alatt megkergetem benne a reszelt gyömbért, chili pelyhet és fokhagymát, majd hozzáadom a hagymákat és a sárgarépát. 1-2 perc keverés után mehet hozzá a kínai kel, majd a cukkini és gomba. Megszórom a nádcukorral, meglocsolom a szójaszósszal és 3-4 percig kevergetve pirítom. Közben kifőzöm a tésztát, leszűröm, összekeverem a szezámolajjal, majd hozzákeverem a még ress zöldségekhez. 1-2 percig hagyom összeérni az ízeket, majd szezámmaggal megszórva tálalom.
Ha
nem vegán változatot készítek, egy kis kockára vágott, épp kifehéredésig sütött
csirke/pulykamellel indítottam volna.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.