2017. július 29.

Tök curry basmati rizzsel


Minden évben van a kertünkben egy-egy megtáltosodott növény, azon a nyáron a szezon szinte arról szól, hogy nem győzök újabb és újabb recepteket kipróbálni az adott alapanyaggal. Egyik évben ilyen volt a mángold, tavaly a cukkini bokrok  ontották a termést, idén 2 tő zöld héjú, sárga húsú tök késztet arra, hogy szinte állandóan „tököljek” J
Egyik nap feltettem a kérdést egy nagy létszámú facebook csoportban, hogy ki mit szokott tökből készíteni, a tökfőzeléken, rántott és töltött tökön kívül? Sok jó ötletet kaptam. A tök – az eddig kidobásra ítélt, kikapart részéből készülő hamis húslevestől a curry-ig és lekvárfőzésig sok mindenre alkalmas. Tegnap tök curryt főztem. Nem utoljára.

Hozzávalók 4 adaghoz:
kb 1 kg főzőtök húsa (tisztítva mérve), kockákra vágva
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál curry fűszerkeverék
400 ml kókusztej
kis csokor petrezselyemzöld, aprítva
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
2 dl basmati rizs

Az aprított vöröshagymát olívaolajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a  felkockázott zsenge tököt. Sózom, borsozom, megszórom curry fűszerkeverékkel, jól összeforgatom és a kókusztejjel felöntve roppanós-puhára főzöm.
Közben enyhén sós vizet forralok (kb. 1 liternyit) és 10-12 perc alatt megfőzöm benne a megmosott basmati rizst. Ha megpuhult, leszűröm.
A tök curryt a főtt basmati rizzsel, petrezselyemmel megszórva tálalom.

Felhőlánynak köszönöm az ötletet.

Nincsenek megjegyzések: