2023. november 6.

A gyros világhódító útja


 Ma már hihetetlennek tűnik, de nagyszüleink még nem ismerték napjaink egyik legnépszerűbb strandkajáját, a streetfood egyik koronázatlan királyát: a gyrost. Magyarországon a 80-as években még csak hot dogot és hamburgert lehetett az utcai árusoknál kapni, a gyros eljövetele csak a rendszerváltozás után következett be, akkor azonban futótűzként terjedt el az egész országban.

Évszázados múlt

De annak ellenére, hogy mi, magyarok csak a 90-es években ismerkedhettünk meg vele, a gyros (kiejtve: gírosz), ez a népszerű gyorskaja több évszázados múltra tekint vissza. Az ötlet, hogy a függőleges nyárson sülő húsról vékony csíkokban vágják le a külső, ropogós rétegeket, eredetileg a törököktől származik, arrafelé döner kebab (törökül: forgó sült) néven ismerik, és már az 1800-as években népszerű ételnek számított az Oszmán Birodalom területén. Eredetileg borjúból vagy marhahúsból készítették, és sokáig megmaradt jellegzetes török ételnek, ám a második világháborút követő menekülthullám résztvevői magukkal vitték Athénba. A görögöknek ízlett az újfajta étel, és elkészítették belőle a saját verziójukat, ám ők már főként sertéshúst használtak hozzá, és tzatziki szósszal tálalták.


Sztár születik

A gyros számára az igazi áttörést és a világhírt az 1970-es évek hozták el, amikor egy Amerikába emigrált görög, George Apostolou először készítette el Chicagóban, ahol azonnal rendkívül népszerűvé vált. Hamarosan az egész Egyesült Államokban elterjedt, és ugyanolyan villámkarriert futott be, mint a szintén külföldi eredetű, de mára emblematikus amerikai ételnek számító hamburger vagy a hot dog. A gyros sikerét kiválóan példázza, hogy manapság nehéz lenne olyan nagyvárost találni a világon, ahol ne lehetne találkozni valamilyen változatával. Akárcsak a többi „világkajának”, a gyrosnak is annyi változata létezik, ahány országban ismerik. Ennek köszönhető, hogy az eredeti bárány helyett, ma már csirkehússal, sőt hallal is kapható, Magyarországon csalamádé is kerülhet a pitába a zöldségek helyett, illetve természetesen létezik vegán változata is.

A jó hír pedig az, hogy nem csak a strandbüfék és az utcai árusok étlapján szerepel a gyros tál, hanem az Interfood kínálatában is, így aki megkívánja, egy kattintással házhoz rendelheti!