2018. április 28.

Ricottás lillafüredi füstölt pisztrángkrém


Az alábbi füstölt pisztráng krémet sajtkrém, vagy mascarpone helyett szarvasi ricottával készítem és boldogan kenem a puffasztott rizs szeletre, ami mostanság a „mindennapi kenyerem”.

Hozzávalók:
1 lillafüredi füstölt pisztráng
2 mokkáskanál (házi) tejszínes, reszelt torma
1 salotta, vagy kis fej lilahagyma, aprítva
frissen őrölt bors
fél citrom reszelt héja
ízlés szerint frissen facsart citromlé

A pisztráng bőrét lefejtem, kifilézem a halat és késes robotgépben összedolgozom a többi hozzávalóval. Puffasztott rizs szeletre (vagy pirítósra) kenve fogyasztom, de finom angol zellerrel mártogatva, paradicsommal, paprikával.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.

2018. április 27.

Tonhal steak



Imádjuk az Adriát. Szerelmünk hajnalán bejártuk Dubrovniktól Velencéig, leggyakrabban Dalmáciában nyaraltunk, de Isztria is dobogós. Sok szép nyaralást töltöttünk el Opatijában, Medvejában és Moscenicka Dragaban, huszonéve rendszeresen vadkempingeztünk Kamenjak legszebb öbleiben…de szép is volt! Vadkempingre már nem vágyom, mostanában legszívesebben Moscenicka Dragaban szállunk meg egy parti villában, aminek előnye, hogy közel a központ, de mégis nyugodt. 

A Grilldob előnye, hogy BÁRHOVÁ fel lehet állítani, még egy sziklára is

Van saját strandja, és nagyon élvezem, hogy ha megszomjazom, 10 méter megtétele után ott a hűtő, esténként meg lehet a sziklákra felállított grillsütőn sütni a halat, vagy a falu hentesénél vett, isteni pljeskavicát. 

Kilátás a teraszról. A sövény rozmaringból van :-)

Friss rozmaringért sem kell messzire mennem, az egész udvar azzal van körbeültetve, de friss babérért is csak a ház mögé kell menni.
Reggelente felkerekedünk és átmegyünk Lovranba a piaccal szembeni pékhez meleg burekot venni, utána beugrunk a piacon lévő halárushoz megnézni a napi kínálatot, szinte ismerősként üdvözöljük a kis öreget, aki szarvasgombát árul (kb. 1 burek áráért szoktam akkorát venni, amiből ketten 2 napig dőzsölünk), majd hazafele a friss halat bedobjuk a hűtőbe és a még mindig langyos burekkal, meg egy Dukat joghurttal leugrunk a szomszéd falu legszebb öblébe, megreggelizni.

A kedvenc, burekot reggelizős öblünk, ha Moscenicka Dragabn nyaralunk

Este aztán elővesszük a halat és megsütjük grillen, vagy serpenyőben. Ott esszük a legfinomabb tonhal steakeket, de néha itthon is készül, ha eljutok egy halkereskedésbe és épp van szép, friss tonhal. Pazar fogás. Amennyire egyszerű, annyira finom és nem is kell mellé más, csak egy saláta és egy jégbe hűtött száraz pezsgő.

tonhal steak lesz belőle!

A vastagabb halszeleteket befűszerezem: pici tengeri só, frissen őrölt bors, esetleg pici reszelt citromhéj. Ha serpenyőben sütöm, szinte füstölésig felhevített serpenyőbe öntök pár csepp olívaolajat, majd belehelyezem a halat. 1-2 perc után megfordítom és a másik oldalát is sütöm további 1-2 percig. Elzárom alatta a tüzet, majd 2 perc pihentetés után tálalom.  Ha grillezem, a recept ugyanaz: oldalanként 2-2 percig sütöm faszénparázs felett, majd 3-4 perc pihentetés után tálalom. Akkor tökéletes, ha a hal belső része még szinte nyers, míg a külső része legyen pirosra sül. Egyszerűen mennyei.

serpenyőben elkészítve is ugyanolyan jó!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, 
ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.

2018. április 26.

Medvehagymás krém camemberttel és ricottával



Ez a kenyérre való kence jó érett camembert sajttal elkészítve az igazi (olyannal, aminek a közepe már lágyabb). Most szarvasi ricotta került bele, de készült már natúr sajtkrémmel is.

Hozzávalók:
200 g érett camembert
50 g ricotta, vagy natúr sajtkrém
2 evőkanál (házi) tejföl
1 kis csokor friss medvehagyma
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

Késes robotgépbe teszem a hozzávalókat, az összeaprítja a medvehagymát és jól összekeveri a tejtermékekkel. A medvehagyma virágával díszítve, rozskenyérre (vagy pirítósra) kenve kínálom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.

2018. április 24.

Ázsiai stílusú ricottás lazacburger



Bár az ázsiaiak a halpogácsáikba biztosan nem tesznek ricottát, ez a lazacburger ricottásan is igazán jól sikerült. Persze el lehet készíteni nélküle is, de ha legközelebb ilyet főzök, nem hagyom ki belőle.

Hozzávalók 4 főre:
400 g bőr nélküli lazacfilé
100 g friss szarvasi ricotta
1 db friss ázsiai citromfű (vagy 1 ek szárított)
egy darab (kb 5 cm-es) gyömbér
kis csokor friss koriander
só és frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
4 teáskanál chili lekvár

A lazacfilét ujjaimmal áttapogatom, ha szálkát találok, csipesszel kihúzgálom. A halat felkockázom, és késes aprítógépben, két részletben összeturmixolom. Az első felét pépesre, a másodikat csak rövid ideig aprítom, darabosabbra hagyom, így lesz mit harapni a kész halpogácsán. Egy keverőtálba teszem a masszát, hozzáadom a hámozott, reszelt gyömbért, az aprított citromfüvet és koriandert, a ricottát, a fűszereket és az egészet alaposan összekeverem.
Nedves kézzel kb. szilvás gombóc nagyságú gombócokat formázok a masszából, ellapogatom és forró serpenyőben, kevés olívaolajon, közepes hőfokon oldalanként 3-4 percig sütöm, akkor fordítom meg, ha külső rétege megpirult. Friss zöldsalátával tálalom, citrom gerezdet és chili lekvárt adok mellé.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.

2018. április 12.

Bárány köfte



Itt a jó idő, lehet grillezni! Ez az isteni bárány köfte faszénparázs felett grillezve az igazi, de grillserpenyőben sütve is elkészíthető. Igazi íz és szín kavalkád egy fogásban!

Hozzávalók 6 adaghoz:
700 g darált bárány
2-3 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
kis csokor friss koriander
1 teáskanálnyi őrölt római kömény
1 teáskanálnyi őrölt koriandermag
2 csipet chili pehely
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
6 db bambusz, vagy fém nyárs a sütéshez

A tálaláshoz:
tortilla lap,  vagy pita
szeletelt lilahagyma
friss koriander
szeletelt paradicsom
2 dl friss joghurt, amiben elkeverünk 2 gerezd reszelt fokhagymát

A hagymát és fokhagymát megpucolom és a koriander zölddel együtt aprító gépben felaprítom, majd a hússal együtt tegyük egy tálba teszem, fűszerezem a chilipehellyel, őrölt római köménnyel és koriandermaggal, sózom, borsozom, és jó alaposan összegyúrom az egészet. A húsmasszát hat részre osztom, majd nedves kézzel mindegyik darabot rádolgozom egy-egy nyársra. Faszénparázs felett grillrácson, vagy grillserpenyőben, oldalanként néhány perc alatt aranybarnára sütöm a köftéket. Fokhagymás joghurttal megkent tortilla lapon, vagy pitában, szeletelt lilahagymával, paradicsommal és koriander zölddel tálalom.
Friss koriander helyett petrezselyemzölddel is finom.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.

2018. április 11.

Fűszeres ricottával töltött, rántott kucsmagomba



Tegnap kucsmagomba vacsorával ünnepeltük ÉP névnapját a barátainkkal. Volt bacon szalonnába tekert, sült kucsmagomba (aszalt szilvával töltve még jobb lett volna, de nem volt itthon aszalt szilvám), kucsmagombás sertés szűz csőben sütve (recept hamarosan!), némi pacalpörkölt (by ÉP), de a prímet mindenképp a fűszeres, szarvasi ricottával töltött, panko morzsába panírozott, rántott kucsmagomba vitte, amit egy fokhagymás-tejföl mártogatóssal kínáltam.

Hozzávalók 4 főre:
friss kucsmagomba (méretesebb darabok)
50 g füstölt bacon
200 g ricotta
1 kis fej salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma, reszelve
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
a panírozáshoz: liszt, tojás, panko morzsa
a sütéshez: olaj
a mártogatóshoz:
150 g tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál mustár és reszelt torma
1 evőkanál majonéz

Megtisztítom a kucsmagombákat. Levágom a tönkjüket, így jobban meg tudom majd tölteni a kucsmák üregét. Még a szezon elején vagyunk, így a kucsmagombáimban még nem találtam „albérlőket”, sem apró bogarak, sem egyéb állatkák nem költöztek még be a gombákba, így nem kellett ketté vágnom a fejeket, csak óvatosan kiöblítettem. Ha kellően tisztán szedjük (késsel, kosárba), a kucsma redői sem lesznek homokosak, amit utólag nehéz eltávolítani és kellemetlen, ha evés közben ropog a fogunk alatt.
Elkészítem a tölteléket: egy kicsi serpenyőben megsütöm a nagyon apró kockákra vágott bacont, majd ha kihűlt, hozzákeverem a ricottához. Hozzáadok még egy nagyon finomra aprított salottát, 2 gerezd fokhagymát reszelve, ízlés szerit sót és frissen őrölt borsot. Jól összekeverem és nyomózsákba töltöm, azzal a legkönnyebb megtölteni a gombák üregét.


Megtöltöm a gombákat, majd bepanírozom őket a szokásos módon, prézli helyett panko morzsába, mely szilánkos állagánál fogva nem szívja meg magát annyira olajjal és istenien ropogós bundát eredményez.
Mérsékelten forró olajban (kb. 170 C-fok) aranybarnára sütöm a panírozott kucsmagombákat, majd konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedve hagyom őket langyosra hűlni.
A mártogatóshoz elkeverem a tejfölben a majonézt, mustárt, tormát, belereszelem a fokhagymát és ízesítem sóval, frissen őrölt borssal.
A gombákat tálra rendezem és a fokhagymás mártogatóssal kínálom. Langyosan a legfinomabb!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.