2019. október 22.

Fokhagymás pulykamedalion



Az alábbi recept a francia klasszikus, a sült csirke 40 gerezd fokhagymával alapján született, ami amúgy nagy családi kedvenc, évek óta készítem. Amilyen egyszerű, annyira finom akár rizskörettel - amire bőkezűen locsolhatunk a hús szaftjából, akár párolt zöldségekkel, vagy burgonyapürével tálalva.
Az előkészítés leghosszabb része maga a fokhagyma pucolás. Ha ezen túl vagyunk, a többi már gyerekjáték, csak ki kell bírni a konyhában szálló őrjítő illatokat…
Ha azonnal esszük, készülhet az egész egy serpenyőben (sütő nélkül), de gyakran vetem be olyankor, ha vendégeket várunk, ilyenkor előkészítem, majd sütőben sütöm készre.
A végeredmény csodálatosan fokhagymás, szuperszaftos hús és a 40 gerezd fokhagyma sem szokott veszendőbe menni, a hús szaftjába tunkolt kenyérszeletekre kenve végzik, elégedett hümmögések közepette.

Hozzávalók 4 adaghoz:
8 darab pulykamedalion
40 gerezd fokhagyma
2 kanál olívaolaj
50 g vaj
2 dl száraz fehérbor
1,5 dl zsíros tejszín (NEM főzőtejszín!)
friss kakukkfű

A pulykamedaliont mindkét oldalán sózom, borsozom. Forró serpenyőben, 2 kanál olívaolaj és 50 g vaj keverékén, mindkét oldalán szép aranyszínűre sütöm, kiveszem a serpenyőből, félreteszem és melegen tartom. A visszamaradt zsiradékra öntöm a bort, hagyom elpárologni az alkohol tartalmát, majd hozzáöntöm a tejszínt is és 1-2 percig forralom - ami alatt szépen összeelegyednek az ízek. Attól függően, hogy azonnal esszük, vagy később akarom tálalni, a következők szerint folytatom:
Ha azonnal esszük, visszateszem az elősütött pulykamedaliont a serpenyőben várakozó szaftba, mellédobom a fokhagymát és a kakukkfű ágacskákat, majd fedő alatt, takaréklángon 25-30 perc alatt készre párolom, és már ehetjük is tetszés szerinti körettel.
Ha később akarom tálalni (mondjuk vendégeknek), akkor az elősütött pulykamedalionokat sütőtálba teszem, és ráöntöm a szaftot. Egyenletesen köréjük szórom a hámozott fokhagymagerezdeket, a kakukkfű gallyait a fokhagyma és a hús tetejére teszem, lefedem a sütőtálat alufóliával és betolom a 170-175 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 percig sütöm, majd elzárom a tüzet és tálalásig ott hagyom. Egy órán belül tökéletes állapotban kerülhet asztalra akkor is, ha késtek pár percet a vendégek, vagy hosszabb ideig tartott meginni az istenhozott pálinkát és elfogyasztani az előételt.

A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.




Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.