2019. január 31.

Fűszeres, sült pulykamell szelet



Pulykamell szeletet sütni hálás dolog. Gyorsan elkészül, a fűszerezését lehet kedvünk szerint variálni, csak arra érdemes vigyázni, hogy ki ne száradjon, azaz nem szabad túlsütni. Most egyik kedvenc fűszerkeverékemmel, za’atar-al fűszereztem, amit egy libanoni élelmiszereket bemutató rendezvényen kaptam egy nagyon kedves hölgytől.

Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
fejenként 2 szelet pulykamell filé, ujjnyi vastagra szeletelve
só és frissen őrölt bors
za’atar fűszerkeverék*
fél dl száraz fehér, vagy rozé bor
pár csepp citromlé a tálaláshoz

Legjobban az öntöttvas serpenyőben szeretem sütni a húsokat. Súlyos darab, egy kézzel nem igen tudok zsonglőrködni vele, de abban lesz a legfinomabb a pulyka (is). Felforrósítom az edényt, és egy evőkanálnyi olívaolajon addig sütöm a sóval, borssal, za'atarral fűszerezett hússzeleteket, amíg kis színt kapnak mindkét oldalon (ez oldalanként 3-4 percet jelent). Beleöntöm a bort, lefedem a serpenyőt, takarékra veszem alatta a tüzet és még 3-4 percig sütöm, míg elpárolog a bor, ezalatt tökéletesen szaftosra átsülnek a pulykamell szeletek. Tálalás előtt pihentetem pár percig, lefedve. Tetszés szerinti köretet, és/vagy salátát adok mellé, tálaláskor meglocsolom a sültet pár csepp citromlével. Ha maradna, hidegen kitűnő szendvics alapanyag.

*A za’atar  (vagy zaatar) az arab konyha közkedvelt fűszerkeveréke. Sok változata létezik (tájegységenként változó), de mindegyikben van szárított kakukkfű, szumák, oregáno és pirított szezámmag, amihez helyenként kevernek még római köményt, néha koriander magot és fekete borsot. Készen főleg arab boltokban lehet hozzájutni, vagy webes fűszeráruházakban

A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.



Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.