2017. november 6.

Gránátalmás, fetás gerslisaláta


Színes, ízes, laktató de mégsem nehéz. Van benne édes és sós, puha és ropogós, üde zöldfűszer és finom öntet, egyszerűen imádnivaló!
A dióféléket ezúttal is kedvenc lelőhelyemről szereztem be.

Hozzávalók (12 adag)
50 dkg gersli (hántolt árpa)

3 gránátalma magjai
3 evőkanál alma-, vagy fehérborecet
só, bors
1 evőkanál csípős mustár
1 teáskanál méz
1 dl olívaolaj
2 fej salotta hagyma, apróra felkockázva
10 dkg pirított kesudió
15 dkg pirított dió
2 csokor petrezselyem, durvára aprítva
2 csokor kapor, finomra aprítva
20 dkg fetasajt

A gerslit átöblítem, majd egy nagy lábasban feltesszem főni háromszoros mennyiségű sós vízben. Forralás után közepesre veszem a hőfokot és kb. 40 perc alatt puhára főzöm, majd leszűröm és összekeverem kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze.
A gránátalmát megpucolom, azaz kiszabadítom a magjait. Ennek a leghatékonyabb módja: a gránátalma koronás csúcsát levágom, majd éles késsel függőlegesen cikkelyekre vágom a gyümölcsöt, de nem vágom végig, hanem kézzel szétfeszítem a cikkelyeket, mintha egy narancsot bontanék. Egy nagy keverőtálba elkészítem a salátaöntetet: az ecethez adom a sót, borsot, a mustárt, mézet és jól elkeverem, majd lassú sugárban öntve hozzáadom az olívaolajat, hogy krémes emulzió képződjön. Az öntetbe szórom a megfőtt gerslit, és alaposan átkeverem. Hozzáadom a hagymát, a pirított, durvára őrölt diót és kesudiót, a felaprított petrezselymet, kaprot, végül az apróra kockázott fetát. Mi sült húsokhoz ettük köretnek, de másnap, magában is megállta a helyét.

Mautner Zsófi receptje alapján készítettem el. 

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.