2016. június 1.

Zöldspárgás újkrumpli saláta kéksajt mártással


Csupa „szeretem” dolog van benne. Üde és laktató.

Hozzávalók 2 főre:
30 dkg apró újburgonya
25 dkg zöld spárga
1 teáskanál dijoni magos mustár
1 evőkanál (fehér) balzsamecet
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
15 dkg krémes kéksajt (roquefort, vagy gorgonzola picante)
2 szál újhagyma, vékonyra szeletelve
só és frissen őrölt bors

mokkáskanálnyi cukor
kis csokor petrezselyemzöld, aprítva

A krumplit alaposan megmosom és enyhén sós vízben 10-12 perc alatt puhára főzöm. Leszűröm és hagyom kicsit hűlni, majd mindegyiket negyedelem. A zöld spárgát megmosom, lepattintom a szárát, ott fog eltörni, ahol már nem fás. A használható részét centis darabokra vágom, kevés cukros-sós vízben roppanósra párolom, majd leszűröm és hagyom hűlni.
Összekeverem a balzsamecetet a mustárral, az olívaolajat lassan, egyenletesen keverem hozzá, mintha majonézt készítenék. Sózom, borsozom és hozzákeverem az elmorzsolt kéksajtot, majd belekeverem a hagymát, a burgonyát, a zöld spárgát és megszórom a petrezselyemmel.  Azonnal tálalom.