2022. január 22.

Könyvajánló: Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage - Zamat - Több zöldség, több íz



Ha vega vagy, vagy netán húsevő, aki több zöldséget vinne be a minden napjaiba, de nálad a vega étel kimerül a rántott camembertnél áfonyadzsemmel és sült krumplival, vagy a rántott karfiolnál és gombapörköltnél, akkor ez nem a neked való könyv. Ha viszont hajlandó vagy újfajta ízeket is megkóstolni akár unalomig ismert hozzávalókból, akkor mégis megéri vetni egy-két pillantást a
Zamat - Több zöldség, több íz-re (tudom: ha belelapoztál, úgysem tudod majd letenni!).

Aki régebb óta követ, tudja, mennyire nagy rajongója vagyok Yotam Ottolenghinek, így örömtáncot jártam, mikor megtudtam, hogy egy újabb Ottolenghi könyv jelent meg magyarul, sok-sok szuperjó recepttel, főzési technikai útmutatókkal, meg izgalmas íz-párosításokkal.

Ezt a könyvet Yotam most Ixta Belfrage, az Ottolenghi kísérleti konyha séfjével közösen jegyzi, és segítségével mutatja be több mint száz, növényi alapú recepten keresztül, hogyan jön létre és hogyan fokozható az ételek zamata. Egészen új szinten közelíti meg a zöldségeket, a főzés alapjait pedig három meghatározó elemre bontja: a technika, a társítás és a termény. Yotam és Ixta bemutatják, mennyire meg lehet változtatni a gondolkodásunkat a főzésről az olyan egyszerű technikák, mint a szenesre sütés, infuzálás (csak nekem furcsa ez a szó?), vagy érlelés segítségével.

Nem ötperces receptek és igen, némelyikhez kell olyan hozzávaló is, ami nem mindenki konyhájában van ott alapból, de bőven megéri beszerezni a hozzávalókat (ma már itthon sem lehetetlen, sőt!) és elkészíteni a recepteket.

Kérdeztétek, hogy nincs benne sok nehezen beszerezhető hozzávaló? Szerintem nincs. Lehet, hogy az enyém nem egy átlagos magyar háztartás, mert nálam mindig van otthon szójaszósz, rizsecet, római kömény és kardamom, de még gochujang chili (amit kimchi készítéshez használok) és miso paszta is akad, de szerintem ma már minden "exotikus" hozzávalót meg lehet venni akár vidéken (persze ne a falusi coop-ban keresd), de Pesten tuti, vagy neten, kényelmesen házhoz is lehet rendelni. Aki több zöldséget fogyasztana, akár húsevő, akár vega, és fogékony a keleties, fúziós ízvilágra, bátran ruházzon be a könyvre, szerintem megéri! 

Nekem maga a tökéletes inspirációs forrás. Az a fajta, amibe belelapozva már indulok is a konyhába elkészíteni a könyvben található főételeket, köreteket, desszerteket, meg a házi ízesítők egész sorát, melyeket bevethetek minden étkezésre és a hét minden napjára akár vega, akár húsevő korszakom élem.

A könyv kedvezményesen ITT rendelhető meg, a GABO Könyvkiadó oldalán.
További Ottolenghi könyvajánlók és receptek a blogon: ITT érhetők el.

Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage  - Zamat - Több zöldség, több íz
GABO Könyvkiadó
2021.
320 oldal
7 990 Ft