2016. január 18.

Gyors házi kifli


Az egyik legjobb reggeli a friss házi kifli, még langyosan, vajjal megkenve, főleg, ha nem kell 4 órával korábban kelni ahhoz, hogy megsüssem. Bizony gyors, mert a megformázott kiflik tésztája annyi ideig kel, ameddig felforrósodik a sütő 220 fokra (ez nálam kb 25-30 perc). Az olvasztott vajnak köszönhetően a tésztája sokkal jobb állagú és ízű, mint az extra gyors zsemlékké, a végeredménynek nincs sok esélye kihűlni.

Hozzávalók 6 kiflihez:
2 dl tej
1 teáskanál cukor
4 g szárított élesztő (vagy 20 g friss)
300 g liszt (én 00-ás lisztből sütöttem)
20 g olvasztott vaj
10 g só
+ 1-2 ek tej a kenéshez

a tetejére durva szemű só, reszelt sajt, szezámmag, mák vagy lenmag

Az élesztőt felfuttatom a kézmeleg, cukrozott tejben.
A lisztet beleszitálom egy keverőtálba, belekeverem  a sót, hozzáöntöm az olvasztott vajat, majd az élesztős tejet is. Pár perc alatt készre dagasztom a tésztát, lemérem, grammra egyforma 6 részre vágom (így fognak egyformán sülni)  és egyenként elnyújtott háromszög alakúra nyújtom őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerem, kifli alakúra formázom és sütőpapíros tepsire teszem. A tetejüket megkenem tejjel és tepsistől beteszem egy nagy nylon zacskóba úgy, hogy a zacskó ne érjen sehol a kiflikhez (ez biztosítja, hogy ameddig felmelegszik a sütő, ne száradjanak ki a kiflik és nem utolsó sorban így huzatmentes helyen is vannak, ami a kelt tésztának elengedhetetlen. Hogy ne érjen a zacskó a kiflihez, a tepsi közepére teszek egy poharat, ami ugye magasabb a kifliknél, így azon pihen a nylon zacskó, a kiflik pedig „sátorban” vannak).
Felfűtöm a sütőt 220 fokra, majd ha felforrósodott a sütő, kiveszem a tepsit a zacskóból, megint átkenem a kifliket, megszórom a tetejüket tetszés szerint szezámmaggal (vagy sóval, reszelt sajttal, mákkal, lenmaggal) és betolom a sütőbe, egyszerre velük dobok a tepsi alá 6 db jégkockát is, amiből azonnal gőz lesz és szépen megemelkedik a kiflik tésztája tőle. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm, rácson hagyom őket langyosra hűlni. Finom, gyerekkorom ízű kiflik.