2009. június 3.
Kelt meggyes pite
ÉP meggyes pitét kívánt, olyat, amilyet Anyósom csinált régen. Délután el is ment meggyet szedni és mire az irodából hazaértem, ki is magozta. Köztünk legyen szólva, így bármikor bevállalom a pite sütést:-)
Hozzávalók egy 40 x 36 cm-es, nagyméretű sütőtepsihez
a tésztához:
35 dkg liszt
2 tojás sárgája
4 dkg puha vaj
3 dl tej
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál barna nádcukor
Továbbá
kb 1,5 kg meggy, kimagozva
zsemlemorzsa
őrölt fahéj
barna nádcukor
sütőpapír
A tészta hozzávalóiból a dagasztógép segítségével rugalmas tésztát készítek és fél órát hagyom kelni. Sütőpapíron vékonyra kinyújtom (ez küzdelmes munka, mert a sütőpapír piszkos módon csúszik a konyhapulton, de ez a szamárvezetőm, már a tepsiméretet illetően).
Belecsúsztatom sütőpapírostól a tésztát a tepsibe, megszórom zsemlemorzsával (hogy a meggy leve ne áztassa el a tésztát), majd barna nádcukorral és bőségesen befedem a magozott meggyel. Megszórom őrölt fahéjjal (ettől sülés közben úgy illatozik, hogy a lépcsőházban is értesülnek a pitémről), még egy kevés nádcukorral, mert finom érett a meggy, de azért mégis…
Ezután hideg sütőbe teszem, bekapcsolom a sütőt 200 fokra, és kb. 25 percig sütöm.
Picilány „Anya, ez isteni!...” szlogennel díjazta.