2018. április 27.

Tonhal steak



Imádjuk az Adriát. Szerelmünk hajnalán bejártuk Dubrovniktól Velencéig, leggyakrabban Dalmáciában nyaraltunk, de Isztria is dobogós. Sok szép nyaralást töltöttünk el Opatijában, Medvejában és Moscenicka Dragaban, huszonéve rendszeresen vadkempingeztünk Kamenjak legszebb öbleiben…de szép is volt! Vadkempingre már nem vágyom, mostanában legszívesebben Moscenicka Dragaban szállunk meg egy parti villában, aminek előnye, hogy közel a központ, de mégis nyugodt. 

A Grilldob előnye, hogy BÁRHOVÁ fel lehet állítani, még egy sziklára is

Van saját strandja, és nagyon élvezem, hogy ha megszomjazom, 10 méter megtétele után ott a hűtő, esténként meg lehet a sziklákra felállított grillsütőn sütni a halat, vagy a falu hentesénél vett, isteni pljeskavicát. 

Kilátás a teraszról. A sövény rozmaringból van :-)

Friss rozmaringért sem kell messzire mennem, az egész udvar azzal van körbeültetve, de friss babérért is csak a ház mögé kell menni.
Reggelente felkerekedünk és átmegyünk Lovranba a piaccal szembeni pékhez meleg burekot venni, utána beugrunk a piacon lévő halárushoz megnézni a napi kínálatot, szinte ismerősként üdvözöljük a kis öreget, aki szarvasgombát árul (kb. 1 burek áráért szoktam akkorát venni, amiből ketten 2 napig dőzsölünk), majd hazafele a friss halat bedobjuk a hűtőbe és a még mindig langyos burekkal, meg egy Dukat joghurttal leugrunk a szomszéd falu legszebb öblébe, megreggelizni.

A kedvenc, burekot reggelizős öblünk, ha Moscenicka Dragabn nyaralunk

Este aztán elővesszük a halat és megsütjük grillen, vagy serpenyőben. Ott esszük a legfinomabb tonhal steakeket, de néha itthon is készül, ha eljutok egy halkereskedésbe és épp van szép, friss tonhal. Pazar fogás. Amennyire egyszerű, annyira finom és nem is kell mellé más, csak egy saláta és egy jégbe hűtött száraz pezsgő.

tonhal steak lesz belőle!

A vastagabb halszeleteket befűszerezem: pici tengeri só, frissen őrölt bors, esetleg pici reszelt citromhéj. Ha serpenyőben sütöm, szinte füstölésig felhevített serpenyőbe öntök pár csepp olívaolajat, majd belehelyezem a halat. 1-2 perc után megfordítom és a másik oldalát is sütöm további 1-2 percig. Elzárom alatta a tüzet, majd 2 perc pihentetés után tálalom.  Ha grillezem, a recept ugyanaz: oldalanként 2-2 percig sütöm faszénparázs felett, majd 3-4 perc pihentetés után tálalom. Akkor tökéletes, ha a hal belső része még szinte nyers, míg a külső része legyen pirosra sül. Egyszerűen mennyei.

serpenyőben elkészítve is ugyanolyan jó!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, 
ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.