2017. január 29.

Tárkonyos pulykanyak leves


Gazdag, melengető, kényeztető vasárnapi levesünk volt, szarvasi pulykából.

Hozzávalók 4 főre:
1 pulykanyak, feldarabolva
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 paszternák
1 kisebb zellergumó
1 evőkanál aprított ecetes tárkony
pár szál friss, vagy 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 mokkáskanál morzsolt borsikafű (csombor)
só, frissen őrölt bors
kevés frissen őrölt szerecsendió
fél citrom frissen facsart leve
1 tojássárga
2 dl tejföl


Az olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát meg egy finomra reszelt sárgarépát (ettől szép színe és különlegesen finom íze lesz a levesnek). Hozzáadom a feldarabolt pulykanyakat, borsozom és kevergetve pirítom, míg kezd kifehéredni. Megszórom a fűszerekkel és felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje. Takaréklángon, néha megkevergetve addig párolom, míg a nyakhús majdnem puha, majd hozzáadom a többi, apró kockákra vágott zöldséget és puhára főzöm. Eloltom alatta a tüzet, belekeverem a citromlevet, hozzáadom a tejszínnel elkevert tojássárgáját (amihez előbb merek egy merőkanálnyi forró levest, a hőkiegyenlítés miatt), jól elkeverem benne és tádááám, lehet tálalni!

2017. január 23.

A legfinomabb sültkrumpli


Krumpliból leggyakrabban rakott krumpli, sült krumpli, püré és saláta készül a konyhámban, de használok belőle a krémlevesekbe (sűrítőanyagnak), néha köret lesz belőle ÉP bográcsos pörköltjei mellé, főzeléknek is szeretjük és szökőévente készül krokett, szilvás gombóc meg nudli. Más-más fajta jó sütni, főzni, pürének, vagy salátának, most a HÓPEHELY fajtáról fogok kicsit áradozni, ami kiváló sütve is, meg pürének is és amit magunk termesztettünk BIO módon, saját kertünkben, a keszthelyi Burgonyakutatási Központtól kapott vetőburgonyából. Pár burgonyabogártól eltekintve (amit naponta 2X kézzel leszedegettünk), szerencsére nem igen támadta meg semmi, ugyanúgy, mint egy évvel korábban, nyár végén felszedtük a termést és immár második éve saját, bio krumpliból főzök.

A Hópehely középkorai, bőtermő, könnyen tárolható fajta. „B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták), nyers és főzési szürküléstől mentes. A Bűvös szakácsék burgonya tesztjén is előkelő helyezést ért el: főzve a második, sütve az első helyezést.

Amióta Hópehely krumplink van, szívesen készítek tepsis, vagy sült krumplit.  Alaposan megmosom, előbb héjában, enyhén sós vízben félpuhára főzöm, majd meghámozom, feldarabolom és tepsiben, vagy serpenyőben, kevés kacsazsírban belül krémesre, kívül piros-ropogósra sütöm.
Ha serpenyőben sütöm, inkább kockákra vágom, ha tepsis krumpli lesz, csak felnégyelem.


Egyöntetű véleményünk az, hogy a Hópehelyből ettük az eddigi leges-legfinomabb sült krumplikat. Aki nem hiszi, járjon utána. Közeleg a tavasz, lehet Hópehely fajtát ültetni!

2017. január 8.

Gyümölcskenyér keksz


A hat fajta kekszből, amit az ünnepek előtt sütöttem ez az egyik kedvencem, tényleg olyan, mint egy gyümölcskenyér. Szerencsére nem fogyott el azonnal, így kellő önkontrollt tanúsítva, naponta szigorúan egy alkalommal meglátogatom a kekszes dobozt egy-egy darabért. Ebben is benne van az idei tél kedvence, az aszalt vörös áfonya- natúr pisztácia páros (mindkettőt itt szereztem be, sőt, az aszalt cseresznyét, mandula tüskét és kandírozott narancshéjat is!)

Hozzávalók: (kb. 45 darabhoz)
10 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
3 dkg cukor
1 kis tojás
15 dkg liszt
fél csapott kk. só
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi gyömbérpor

20 dkg aszalt gyümölcs (most aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és kandírozott narancshéj)
40 g mandula tüske
60 g natúr pisztácia
2 evőkanál mandulalikőr (vagy konyak, rum, stb.)
1-2 evőkanál frissen facsart narancslé

A gyümölcsöket összekeverem a mandulalikőrrel és narancslével, átforrósítom, majd lefedve állni hagyom. A vajat kézi mixerrel pár perc alatt  habosra keverem  a cukorral, homogénné keverem a tojással, majd hozzáadom a lisztet. Amint összeállt, szilikon lapáttal simára keverem a puha tésztát, egyenletesen hozzákeverem a szárított gyümölcsöket, azt a levet is, amit nem szívtak magukba, és a mandula tüskét, meg a pisztáciát. Lisztezett munkalapon nagyjából hosszúkás téglatesteket formálok belőle, átrakom őket egy-egy folpack darabra, és egy késsel egyenletesre simítom az oldalaikat (ennyire puha a tészta mikor kész van), majd becsomagolom. Néhány órát pihentetem a hűtőben (vagy egy órát a fagyasztóban), majd jó félcentis szeletekre vágom, és sütőpapíros tepsin, 175 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. A széle épp csak kezd ekkor barnulni, a süti ekkor még puha, de ki kell venni, pár percig a tepsin pihentetni, majd rácsra téve kihűteni. Fémdobozban jól eláll, és másnapra omlós lesz.


Recept innen,kicsit kevesebb cukorral, méz nélkül, dió helyett mandulával és pisztáciával.

2017. január 5.

Pisztáciamorzsás pulykamellrolád vörösáfonyával


A december a pisztácia-vörös áfonya jegyében telt nálam. Isteni natúr pisztáciára tettem szert* (a nem kevésbé isteni vörös áfonya is ugyanonnan van), került kekszekbe, karácsonyi tortára, bárány bordára, meg ebbe a pulykamell roládba, amit még az ünnepek alatt készítettem a családnak. A pulykamellnek bérelt helye van nálunk az ünnepi asztalon, anélkül el sem tudnám képzelni a Karácsonyt. Az egyik legnagyobb magyarországi baromfitermelőtől, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt-től származik, akinek friss hústermékeit előszeretettel használom.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg pulykamell filé
50 g aszalt vörös áfonya
kis csokor friss kakukkfű, zsálya és rozmaring
só és őrölt fekete bors ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
30 g pisztácia
3-4 evőkanál friss zsemlemorzsa (vagy panko)
30 g reszelt parmezán (vagy grana padano)
2 evőkanál csípős mustár (angol, vagy dijoni)


Fűszeres morzsát készítek: késes robotgépbe teszem a friss fűszernövényeket (csak a leveleket, száruk nélkül), tekerek rá borsot, adok hozzá 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, pisztáciát, reszelt parmezánt (vagy grana padano sajtot), panko morzsát (vagy ha nincs, sima zsemlemorzsát) és a robotgép gombját pulzálva nyomva összedolgozom, közben annyi olíva olajat adagolva hozzá, amitől nedves homok állagú lesz a keverék.

A pulykamell filét késsel bevágom úgy, hogy ki tudjam „nyitni”, mint egy könyvet és így, a lehető legnagyobb téglalapot kapjam belőle. Kiterítem, megkenem csípős mustárral és megszórom a fűszeres morzsával, majd az aszalt vörös áfonyával. Feltekerem a húst, megkötözöm, hogy sütés közben egyben maradjon, sózom, borsozom a külsejét is, tepsibe (sütőtálba) teszem, öntök alá egy deci száraz fehérbort, a tetejét is bekenem mustárral és elosztom rajta a maradék fűszeres morzsát, meglocsolom kevés olívaolajjal, lefedem alufóliával és  170 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm, illetve addig, míg a maghőmérséklet el nem éri a 72 Celsius-fokot, amit a húsdarab közepébe szúrt húshőmérővel ellenőrzök, ugyanis ezzel elkerülöm azt, hogy a végeredmény száraz, fojtós legyen. Leveszem róla a fóliát, megemelem a hőfokot 200 fokra és tovább sütöm addig, míg a morzsa picit megpirul (ez maximum 5-8 perc). Negyed óra pihentetés után eltávolítom róla a kötöző madzagot, majd ujjnyi szeletekre vágva, tetszés szerinti körettel tálalom. A maradékot hidegen jól lehet szeletelni, jó kis házi felvágott egy finom szendvicsbe.

*Natúr pisztáciát, egyéb olajos magvakat és aszalt gyümölcsöket ebből a webshopból rendelek, 2 napos szállítási határidővel házhoz is hozzák. Pestiek előnyben, a Nagyvásárcsarnokban személyesen is bevásárolhatnak náluk.

2017. január 4.

5+1 tipp haspuffadás ellen


Sokan küzdünk emésztési gondokkal. Az egyik legbosszantóbb, ugyanakkor legjobban kezelhető akár házi praktikákkal - a haspuffadás.
Van, hogy nem is eszünk sokat, mégis úgy érezzük, mindjárt kidurranunk... és van, hogy órákkal az étkezés után akkora a hasunk, hogy majd szétfeszül... na ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, mit is ettünk-ittunk? Ha például napközben rágózunk, előfordul, hogy levegőt nyelünk, ez gyomorpuffadást okozhat, ugyanúgy, mint a szénsavas innivalók.
A haspuffadás egyik oka, hogy a vékonybélben meg nem emésztett anyagok a vastagbélbe átkerülve az ott lévő baktériumok hatására elkezdenek bomlani, ami gázképződéssel jár. De egyéb okai is lehetnek, mint például különböző betegségek: lisztérzékenység vagy egyéb felszívódási zavar, antibiotikumos kezelés utáni sérült bélflóra, irritábilis bél szindróma, hasnyálmirigy-elégtelenség, vagy különböző paraziták.
Ha hosszan tartó haspuffadást tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz. Szerencsére az ünnepek alatt elfogyasztott ételmennyiség  okozta haspuffadást házilag is tudjuk kezelni, akár az alábbi öt tipp bármelyikével, vagy mindegyikével.

1.   Ne együnk puffasztó ételeket!

Tudom, könnyű azt mondani, ha imádjuk a töltött káposztát, a kelbimbó köretet a pulykához, meg a bablevest Szilveszterkor... együnk belőlük, de csak mértékkel.

2.   Együnk nyugodtan, rágjunk alaposan!

Az év végi ünnepek amúgy is a lelassulásról szólnak, nem? Legalább most ne együnk kapkodva! Szépen terített asztalnál, családi, vagy baráti körben élvezzünk ki minden falatot, rágjuk meg alaposan az ételt. Meg fogunk lepődni, de ha lassan eszünk, kevesebbel is jól lakunk és ezzel el is kerültük a „degeszre ettem magam” feszítő érzését.

3  . Kerüljük a félkész termékeket, az adalékanyagokkal és ízfokozókkal telepakolt ipari élelmiszert!

Amit lehet, készítsünk el magunk. Ha nincs rá időnk, vásároljunk megbízható forrásból. A félkészen kapható étel, amit csak melegíteni, vagy megsütni kell, sosem lesz olyan, mint amit tisztességes alapanyagból készítenénk otthon. Adjuk meg a módját. Ha nem áll módunkban főzni, akkor is számtalan étteremből lehet menüt rendelni elvitelre.

4.   Tél van, teázzunk!

Igyunk édeskömény, vagy gyömbér teát, mindkettő jótékonyan hat az emésztőrendszerre, ami a puffadást illeti. A filteres változat helyett inkább törjük össze mozsárba az édeskömény magokat, és reszeljünk friss gyömbért, a végeredmény és a hatás teljesen más lesz.

5.   Szedjünk probiotikumot!

Sokan talán nem tudják, de a probiotikumok haspuffadásra is megoldást nyújtanak. A puffadás oka a baktériumok vékonybélben való elszaporodása. Ezen baktériumok mennyiségének egyensúlyban tartásában segíthetnek a probiotikumok, megszüntetve ezzel a puffadást.  Tudj meg többet a probiotikumok szedéséről itt!


+1. Végül, de nem utolsó sorban mozogjunk!

Egy kiadós ebéd, vagy vacsora után kerekedjünk fel és tegyünk legalább egy fél órás sétát. A pocakunk is hálás lesz érte!