2016. szeptember 29.

Bélflóra helyreállító ételek


Mára már nagyon fontossá vált, hogy odafigyeljünk és megőrizzük hasunk egészségét a jó közérzet érdekében, hiszen emésztési problémák, kedélyállapotok, kiütések hátterében bizony bélflóránk károsodása is állhat. A gyomrunk helyreállítása érdekében első lépésként pedig probiotikumok bevitelét javasoljuk.

A rendszertelen étkezés, a túlzott alkoholfogyasztás, a környezeti ártalmak vagy egy antibiotikumos kezelés következtében elpusztulhat a bélflóra jelentős része, a bélben túlzottan elszaporodhatnak a patogén baktériumok, emésztési problémákat, krónikus fáradtságot és egyéb tüneteket produkálva. Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelő baktériumok bevitelével viszonylag könnyen és gyorsan megtörténhet élő baktériumkultúrát tartalmazó készítmények fogyasztásával.
A probiotikumokat három különböző forrásból is beszerezhetünk: gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítményből, természetes táplálékokból és étrendkiegészítőkből. A bennük található jótékony baktériumtörzs pedig elősegíti a bélflóra-károsodásának helyreállítását, így nagy eséllyel közérzetünk javulását is.

Gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítmény
Az természetes probiotikumok egyik hátránya, hogy a bennük található jótékony baktériumok még hűtött tárolás esetén is viszonylag gyorsan elpusztulnak, probiotikum tartalmuk nem állandó és rendszerint alacsony, emiatt betegség esetén nem elég hatékonyak a bélflóra egyensúlyának megfelelő és gyors helyreállításában. Az erre a célra kifejlesztett gyógyszernek minősülő, vény nélkül kapható készítmények alkalmazásakor ez kiküszöbölhető.
Az probiotikumok védő- illetve akár gyógyító hatásának köszönhetően természetesen véd a betegségek ellen, illetve fertőzés vagy megbetegedés kialakulása esetén segít a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülésben, a legyengült immunrendszer és bélflóra rehabilitálásában.

Természetes táplálékok/ probiotikumok
A jótékony baktériumok - amit a legtöbbször az elfogyasztott ételekkel viszünk be a szervezetünkbe - sajnos nem örökéletűek, élettartamuk csupán néhány hét, ezért gondoskodnunk kell az állandó utánpótlásról, így csak hosszú távú, rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség és jó közérzet fenntartását.
A következőekben pedig a legjobb probiotikus élelmiszereket mutatjuk be:
Savanyú káposzta: erjesztett élelmiszerként, sok hasznos jó baktériumot tartalmaz, és főleg az őszi-, téli időszakokban vitaminszükségletünk nagy részét ezzel tudjuk pótolni. Régebben gyakoribb volt, hogy otthon az emberek saját maguk készítették el a savanyú káposztát, mára viszont ezt kevesen vállalják be, viszont fontos odafigyelnünk, hogy a boltokban csak frissen kimért káposztát válasszunk, mivel a pasztőrözött változatokban a tartósítási eljárás megöli az élő baktériumokat.
Kovászos uborka: szintén erjesztéssel, vízzel és sóval készült savanyúság, amely ecetet nem tartalmaz. Érdemes tudni arról, hogy az ecet elpusztítja a baktériumokat, így azok a savanyúságok, amelyek ebből készülnek, nem megfelelőek bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében.
Kefir: Rendszeres, azaz naponta egy élőflórás kefir fogyasztása jó hatással van gyomrunk egészségére, hiszen a probiotikumok mellett, hasznos gombafajtákat is tartalmaz, ami gazdagítja bélflóránkat.
Joghurt: a laktobiotikumot és bifidubaktériumot is tartalmazó joghurt fogyasztása is segít egészségünk megőrzésében. Figyeljünk arra, hogy bármilyen joghurtot is választunk, tartalmazzon élőflórát vagy baktériumkultúrát!
Érlelt sajtok: Az olyan fermentált sajtok, mint például a gouda, a brie, az ementáli, a kecskesajt, a parmezán vagy a camembert elsősorban a lactobacillusokat, tartalmaznak, amelyek strapabíróbbak más baktériumoknál, így nem csak ízletesek, hanem immunrednszerünk megfelelő működésében is segítenek.

Természetes prebiotikumok
A „hasznos” baktériumoknak is megfelelő táplálékra van szüksége: erre szolgálnak a prebiotikumok. Ezek olyan élelmiszer-összetevők, amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak, így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához.
Sok prebiotikumot tartalmaz a csicsóka, a vöröshagyma és póréhagyma, a fokhagyma, a bab és a borsó, a zabpehely, banán és az érett sajtok.

Olajbogyós, parmezános, aszalt paradicsomos gyökérkenyér


A tavalyi paradicsom befőzéskor elektromos passzírozót használtam, ami nagyon megkönnyítette a munkát. A passzírozásból visszamaradt szárazanyagot sajnáltam kidobni, inkább vékony rétegben sütőpapíros tepsire egyengettem és kenyérsütés után a lassan kihűlő sütőben megszárítottam, majd késes robotgépben porítottam. Intenzív paradicsom ízű őrleményem lett, amivel akár egy kenyértésztát fel lehet turbózni. Így tettem ezzel az olajbogyós, teljes kiőrlésű gyökérkenyérrel is, a végeredmény nagyon finom volt még magában is.

Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez:
300 g teljes kiőrlésű liszt (bio tönköly)
200 g félbarna liszt (a tiszapüspöki Klára malom terméke)
1 mokkáskanálnyi szárított paradicsom őrlemény
5 g szárított élesztő
12 g (parajdi) só
50 g reszelt parmezán
2 marék magozott olajbogyó
3,5 - 4 dl langyos víz


Egy tálban elkeverem a liszteket a paradicsom őrleménnyel meg a sóval, majd hozzákeverem az élesztőt, jól elkeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadom a vizet és szilikon lapát segítségével összeállítom a tésztát. A végén belekeverem az olajbogyót. Nem kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt és az olajbogyók is keveredjenek el, ne maradjanak egy kupacba. Letakarva (hogy ki ne száradjon), huzatmentes helyen (pld. a fűtetlen sütőben) kelesztem 10-12 órán át (nyári melegben 2-3 órával kevesebb is elég neki). Az idő leteltével felfűtöm a sütőt 230 fokra, majd bőven lisztezett felületre kiborítom a tésztát, elfelezem, mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom, megszórom a reszelt parmezánnal, bejgliszerűen feltekerem és hengerré formázom a tésztát, majd többször megcsavarom (mintha mosott ruhát csavarnék ki). Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, a tetejét megspriccelem vízzel, megszórom reszelt parmezánnal (ez akár el is hagyható) és hagyom még pihenni pár percig, majd betolom a kenyereket a sütőbe és dobok a sütő aljába 3-4 méretesebb jégkockát. 40-45 percig sülnek, míg szép színük nem lesz és az aljuk – megkopogtatva – kongó hangot nem ad. Rácson hagyom kihűlni.

2016. szeptember 15.

Készítsük fel hasunkat az utazásra!



Imádunk utazni! Idén nyáron ki is rúgtunk a hámból rendesen, júniustól összesen 2 hétvégét töltöttünk itthon és október közepéig folytatjuk, a záróakkord egy izgalmasnak ígérkező szicíliai gasztro-túra lesz.

Jobbára „mini-nyaralások” voltak ezek, sok élménnyel, újdonsággal, remek helyeken kóstolt tradicionális helyi finomságokkal, mert ha bárhová elutazunk, megkóstoljuk a helyi ételeket.
Minél messzebbre utazunk, annál inkább fennáll a veszély, hogy az utazás nemcsak élményekről szólhat.
Az eltérő klíma, akár egy ártatlan fogmosáskor használt, de a megszokottól eltérő folyóvíz, és nem utolsósorban a számunkra ismeretlen baktériumok - melyekkel a helyiek gond nélkül együtt élnek, nálunk könnyen lehet, hogy puffadást, hangos bélmozgást, diszkomfort érzést, esetleg hasmenést válthatnak ki. 

Idegen környezetben, távol az otthonunktól és a megszokott környezettől az étellel, itallal kórokozók kerülhetnek szervezetünkbe. Sok minden felboríthatja emésztésünk egyensúlyát, kezdve az általunk megszokottól eltérő alapanyagoktól a fűszerhasználatig.
Hogy a külföldi nyaraláson ne érjen ilyen jellegű kellemetlen meglepetés, érdemes felkészíteni hasunkat is az utazásra. A higiénés normák betartása mellett fontos szerephez juthatnak a jótékony hatású probiotikumok, melyek segítségünkre lehetnek a megelőzésben, és ha már bekövetkezett a baj, az egyensúly visszaállításában és a regenerációban is.


A probiotikumokban lévő jótékony baktériumok benépesítik a bélcsatornánkat, a káros kórokozók így nem tudnak megtelepedni az bélrendszerben, az érzékeny egyensúly pedig kisebb eséllyel borul fel.
Ismert ellenjavallat a probiotikumokkal szemben nincs, és túladagolni sem lehet, bármilyen formában is vigyük be szervezetünkbe őket, így a többi gyógyszer mellett ott a helyük az úti patikában! 

2016. szeptember 9.

Gyere velünk Szicíliába!


Októberben újabb pipa kerül a bakancslistámra! Régi vágyam válik valóra: olívaszüret idején ÉP-vel ellátogatunk Szicíliába és élvezzük a mediterrán ízeket, megcsodáljuk a káprázatos déli tájat és ismerkedünk Szicília gazdag kultúrájával gasztronómiáján keresztül.

Szállásunk egy autentikus masseria-n lesz, egy hajdani farm gyönyörűen felújított rezidenciáján, csodás, napsütötte, olívafákkal körbeölelt vidéki tájon, a gyönyörű Modica és Scicli barokk városok között. Kültéri medence, kert, illetve a főző foglalkozásokhoz egy hatalmas olasz konyha áll rendelkezésünkre.

Látogatást teszünk Olaszország egyik legkiválóbb, Michelin csillagos éttermeket is ellátó, olívaolajat és borokat termelő biogazdaságába, részt veszünk főző kurzusokon, melyeken a régió legjellegzetesebb receptjeivel ismerkedünk meg és friss helyi alapanyagokból főzünk közösen helyi Mammákkal.

Ellátogatunk egy tradicionális szicíliai farmra, ahol megismerjük a friss ricotta, és a neves ragusai caciocavallo sajt készítésének rejtelmeit, lesz piaclátogatás Siracusában, városnézés a környéken, közös étkezések, borozgatások, beszélgetések.

Igazi gasztro-terápiás élményben lesz részünk! Az Ízbisztró megszervez nekünk mindent a szállástól a programokon keresztül egészen a busz transzferig, így nincs más dolgunk, mint megkóstolni és megismerni és élvezni Szicíliát.

A részletes programot itt olvashatod. Ha velünk tartanál, jelentkezz szeptember 25-ig rám hivatkozva  és kapsz 10% kedvezményt az árból!  Gyere velünk október 11-én Szicíliába!