2016. július 25.

Szedres, epres, amaretti kekszes házi fagylalt


Krémes, ízes, a benne elmorzsolt amaretti keksznek köszönhetően kellemes textúrájú házi fagylalt, aminek elkészítéséhez még fagyigép sem feltétlenül szükséges! Isteni és ellenállhatatlan.

Hozzávalók:
400 ml zsíros tejszín
250 g mascarpone
2 evőkanál házi vanília esszencia
1 evőkanál méz
maréknyi szeder és ugyanannyi eper
50 g amaretti keksz
löttyintésnyi  mandulalikőr (ilyen)


A tejszínt felverem a mascarponéval, belekeverem a vanília esszenciát, az amaretto likőrt, a gyümölcsöt és az elmorzsolt amaretti kekszet. Műanyag dobozba teszem a masszát és fagyasztóba teszem 6-8 órára, 1-2 óránként villával átkapargatom, átforgatom.

2016. július 20.

Gyomorkímélő recept: citromos relish sült lazaccal, salátával


Alap recept a nyári repertoáromban. A gyomor számára is kímélő, üde, friss ízek, egészséges hal, friss zöldség. Kell ennél több?

Nagy melegben nem is vágyom másra, csak egy könnyű salátára, mellé jöhet egy szelet sült hús, vagy hal. A hal – a lazac különösen – gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. Kevés koleszterint tartalmaz, de nagy mennyiségben található benne a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, rendkívül gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban.
A saláta gazdag rostokban, a paradicsom a  benne található likopinnak köszönhetően véd a koszorúér-betegségek ellen. A rukkola (vagy más néven borsmustár) szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet, segíti a tüdő működését  és csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium és jó hatással van az emésztésre. Apropó emésztés: ha felborul a rend és emésztési problémák lépnek fel, ha hányingert, gyomorrontást, netán antibiotikumos kúra okozta kellemetlenségeket tapasztalunk a probiotikumok a legjobb segítőink, mert hozzájárulnak az egészséges bélflóra megőrzéséhez, a sérült bélflóra helyreállításához.  De vissza a recepthez:

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg lazac filé
1 evőkanál olívaolaj
diónyi vaj
tengeri só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Citrom relish:
1-2 salotta, vagy újhagyma, aprítva
 fél  bio citrom reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 csipet tengeri só és frissen őrölt fekete bors
fél dl olívaolaj
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Saláta:
fejenként egy marék rukkola
6-8 szem koktélparadicsom
maréknyi fekete olajbogyó
pár csepp olívaolaj és balzsamecet

Elsőnek a citromos relish-t készítem el, jót tesz az ízének, ha áll egy keveset. Felaprítom a hagymát, összekeverem egy csipet sóval és egy evőkanál frissen facsart citromlével és hagyom állni úgy tíz percig, majd belekeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet, meg az olívaolajat. Tekerek rá borsot, jól elkeverem és hűtőbe teszem fél órára.

Megsütöm a lazacot: szinte füstölésig hevítek egy vastag aljú serpenyőt, ebben kezdem el sütni a lazacot bőrös részével lefelé. Pár perc után – mikor a bőre megpirult - megfordítom a halat, dobok mellé egy kis vajat és még sütöm pár percig (az idő a halfilé vastagságtól függ, de ahogy eléri a halvány rózsaszín árnyalatot, a hal készen van, tovább nem szabad sütni, mert kiszárad). Leveszem a serpenyőt a tűzről, lefedem és hagyom benne pihenni a halat, ameddig összedobom a salátát.

A megmosott és salátacentrifugában megszárított rukkolát salátás tálba teszem, rádobom a felezett koktélparadicsomokat meg az olajbogyót, meglocsolom pár csepp olívaolajjal és balzsamecettel, majd jól összekeverem. Tányérra szedem és a lazaccal, egy negyed citrommal, meg a külön kis tálkában szervírozott citromos relish-el kínálom.


2016. július 18.

Diéta fajták és ami mögöttük van, hogy jól működjünk „odabent”

Szeretjük magunkat jól érezni. Szeretünk jókat enni meg inni, mégis néha hosszabb-rövidebb időre diétázni kényszerülünk, hogy „odabent” helyreálljon a rend, és az általános közérzetünk is megfelelő legyen. De mi is a diéta? 
A diéta egy speciálisan összeállított étrend, melynek célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó, az adott állapotnak megfelelő táplálkozási forma.



A diéták több szempont szerint is csoportosíthatók, attól függően, milyen körülmények teszik indokolttá.
Vannak életkor szerinti diéták, mert mást igényel egy csecsemő, mást egy kamasz, mást egy felnőtt, és mást egy idős ember.
Vannak élethelyzet szerinti diéták: a várandósság, a szoptatás alatt sem mindegy, mit eszünk, de egy kemény vizsgaidőszak, vagy munkahelyi stresszes időszak bizony képes kikészíteni a gyomrot.
Vannak rövidtávú diéták: műtét előtti vagy utáni állapotban, betegség utáni lábadozás időszakában, vagy egy hasmenés, székrekedés alkalmával tartott pár napos diéta képes helyreállítani a felborult rendet.
Vannak preventív, azaz megelőző diéták és betegségekhez kapcsolódó hosszú távú diéták (pl. daganatos betegségek esetén, vagy máj - és vese betegségek esetén tartandók), különleges tápanyagigények esetén (pl. cukorbetegségben, vashiányos állapotban, vagy csontritkulás esetén).
Tápanyagtartalom szerint megkülönböztetünk energia-, fehérje-, szénhidrát-, zsír-, nátrium-szegény, vagy gazdag étrendet, a bevitt étel elkészítése szerint  megkülönböztetünk folyékony, pépes, rostszegény, könnyű, normál, vagy épp rostokban gazdag diétákat.
Léteznek speciális diéták: a nyers étrend, a savanyító, a lúgosító, a tejmentes, a laktózmentes, a gluténmentes, a purinszegény, vagy a koleszterinszegény diéták és a reform étrendek (pl. a vega, vegán)
Van, amit önszántunkból választunk és van, amit egészségügyi okok miatt vagyunk kénytelenek követni, de mielőtt akár divatos hóbortból diétás étrendet választunk célszerű szakorvos, vagy dietetikus véleményét kikérni, nehogy többet ártson, mint használjon.

Szervezetünk biológiai egyensúlyának megőrzésében milliárdos nagyságrendben működnek együtt különböző, az emberi szervezet számára hasznos baktériumok, melyek a szervezet megfelelő működésének nélkülözhetetlen elemét képezik és számunkra előnyös folyamatokban vesznek részt . Ha ez az egyensúly megbomlik, az immunrendszerünk legyengül, az emésztés felborul. Ilyenkor érdemes megtámogatni a szervezetet ún. probiotikumokkal, azaz élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítményekkel.  Ezek a hasznos baktériumok együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket, sőt, megfelelő mennyiségben adagolva pozitív élettani hatásokkal bírnak a szervezet számára, ugyanis a probiotikum legfontosabb feladata a bélflóra egészségének helyreállítása és megőrzése. 
Ha a hasznos baktériumok vannak többségben, ők egészen egyszerűen kiszorítják a betegséget okozó baktériumokat, nem engednek életteret az „ellenségnek”. A betegségek megelőzésére érdemes szervezetünkben felszaporítani a jótékony baktériumokat, betegség esetén pedig javasolt a probiotikumok szedése. Hogy milyen élelmiszerekben van probiotikum? Például joghurtban, kefirben, aludt tejben. A gyógyszertárban kapható probiotikummal szemben nincs lényeges élettani különbség, maximum a tartalmazott baktériumok számában lehetnek lényeges különbségek, a gyógyszertári termékek javára. 

2016. július 4.

Vargánya krémleves


A legtöbb krémlevesem borzasztóan egyszerűen készítem, csak néhány hozzávaló kell (hagyma, krumpli és valami), ez annyiban kivétel, hogy még krumpli sincs benne, a vargányán kívül csak egy kevés hagyma, fokhagyma és alaplé. Gondolkodtam rajta, hogy az Égerszögön főzött vadgomba levesemhez hasonlóan egy kevés füstölt szalonnával indítom, de most inkább a gomba ízére koncentráltam.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
2 ek olívaolaj
diónyi vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
60-80 dkg friss vargánya
800 ml alaplé (húsleves)
kevés aprított  zöldpetrezselyem a tálaláshoz
ízlés szerint só, frissen őrölt bors

Kiválogatom a gombát, néhány apróbb, szabályos darabot kiválasztok levesbetétnek, ezeket vékonyan felszeletelem és amikor a levesem majdnem kész, egy méretes serpenyőben, olvasztott vajon, oldalanként pár perc alatt megpirítom. Törekszem rá, hogy a szeletek sülés közben ne érjenek össze, mert akkor inkább párolódnak, nem pirulnak. A többi gombát egyszerűen feldarabolom.
Az olívaolajon, lassú tűzön üvegesre párolom a nem túl finomra feldarabolt vöröshagymát, majd az aprított fokhagymát is hozzáadom. Magasabbra veszem a lángot, a feldarabolt gombát a hagymákhoz adom, finoman sózom, borsozom, majd néha megkeverve pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Közben levet enged, de azt hagyom elforrni (közben vigyázok, hogy oda ne kapjon az edény aljához), majd a lepirult gombát felöntöm hús alaplével (maradék, leszűrt húslevessel) és főzöm úgy 10 percig. A levest turmixba (blenderbe) öntöm, és jó alaposan össze turmixolom. A leturmixolt levest átszűrve visszaöntöm a kiöblített lábasba, lassú tűzön még egyszer átforralom, ha szükséges, igazítok az ízén sóval és borssal.

A sült gomba szeletekkel és aprított petrezselyem zölddel megszórva tálalom. Jól illik hozzá a sajtos pirítós, vagy fűszeres kruton, illetve a levest lehet pici tejszínnel is gazdagítani.

2016. július 2.

Gyors sajtos pogácsa, kelesztés nélkül


ÉP napok óta pogácsát kívánt és ha már úgy is felfűtöttem hajnalban a sütőt kenyérsütés miatt, összedobtam egy sajtos pogácsát a kedvéért, amit aztán magunkkal vittünk a pezsgős lecsóreggelire, amire hivatalosak voltunk. A különlegessége, hogy sütéssel együtt egy óra alatt elkészült, ugyanis nem kell keleszteni, a kidagasztott tésztát azonnal lehet hajtogatni, nyújtani és már mehet is a sütőbe. A végeredmény meglepően jó! Szép réteges, egyáltalán nem tömör, sőt. Felét pizza kövön sütöttem, ott gyorsabban is sült, mint az egy emelettel feljebb lévő tepsin.

Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
25 g friss, vagy 10 g szárított élesztő
250 ml tej
2 evőkanál natúr (görög) joghurt (vagy kefír)
30 g só
1 kiskanál cukor
80 g olvasztott kacsazsír (lehet vaj, disznózsír, vagy 100 g olaj)

A kenéshez: 40 g olvasztott kacsazsír (lehet vaj, disznózsír)
250 g reszelt sajt (nálam cheddar)
a pogácsák tetejére: 1 tojás, a kenéshez
200 g reszelt sajt (nálam cheddar)

A dagasztótálba szitálom a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést csinálok, ebbe morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és hozzáöntöm a langyos tejet, majd 10 percig hagyom felfutni. A felfutott élesztőhöz és liszthez adom a joghurtot, lágy kacsazsírt, sót, majd rugalmas, sima tésztát dagasztok belőle. (Géppel dagasztottam, közben volt időm lereszelni a sajtot.)
Pihentetés nélkül, lisztezett felületen azonnal kb. fél cm vastagra kinyújtom, olvasztott kacsazsírral megkenem  és megszórom reszelt sajttal. Szorosan feltekerem rúdba (mint a bejglit), a bal és jobb oldalát 2/3-ig középre hajtom, majd újra kinyújtom, megkenem kacsazsírral és újra hajtogatom.
Ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapiros tepsire sorakoztatom a pogácsákat. A maradékot összegyúrom, újra kinyújtom, tojással lekenem, reszelt sajttal megszórom, kiszaggatom és tepsire sorakoztatom, míg el nem fogy a tésztám.
180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm, majd rácson hagyom langyosra hűlni.

Barbi receptje alapján.

2016. július 1.

Kapros saláta


Kánikulában nem kell mindig főtt étel, ebédre beérjük egy könnyű, ám mégis laktató salátával.

Hozzávalók:
1 csokor hónapos-, vagy vajretek, vagy fél jégcsapretek
3 száj újhagyma a zöldjével együtt
2 főtt tanyasi tojás (opcionális)
4-5 szál friss kapor
6-7 db (római) salátalevél apróra vágva
200 g natúr (görög) joghurt
1 ek (házi) majonéz
csipet kurkuma
só, frissen őrölt bors, ízlés szerint

A zöldségeket megpucolom. A retket vékony, a hagymát kicsit vastagabb karikákra vágom, majd a kaprot apróra, a salátát vékonyabb csíkokra metélem. A zöldségeket (és ha teszek bele, akkor a szeletelt főtt tojást is) egy tálba halmozom, sózom, borsozom, megszórom csipetnyi kurkumával, leöntöm a majonézzel elkevert joghurtot és jól összekeverem. Önmagában, vagy friss kenyérrel tálalom.


Erika salátája adta az ötletet.