2016. november 2.

Tzatziki


A tzatzikinek ahány ház, annyi receptje van, de a joghurt-uborka-fokhagyma-olívaolaj négyes képezi alapját mindegyikinek. Fel lehet még turbózni friss kaporral, mentával, oregánóval vagy citromhéjjal, de egy a lényeg, a tzatziki nem híg, hanem jó sűrű köszönhetően a kimagozott, lereszelt, majd lesózott és alaposan kinyomkodott uborkának. Van, hogy salátának esszük, de van, hogy ez a körete egy szelt grillezett, vagy rántott húsnak. Szerencsére kígyóuborka egész évben kapható, így egy jó tzatziki nem nem a nyár kiváltsága.

Hozzávalók 2 főre köretnek, 4 főre salátának:
3 dl natúr görög joghurt (minél zsírosabb, annál jobb)
3 kígyóuborka (60-70 dkg)
3-4 gerezd fokhagyma
kis csokor friss kapor, menta, vagy oregáno, felaprítva  
fél dl (plusz egy pici) extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt bors
Kalamata olajbogyó a tálaláshoz (és mellé J nálunk elfogy rendszeresen egy üveggel)

Van, aki meghámozza az uborkát, én nem szoktam. Hosszában kettévágom, kikaparom a középén lévő magos lágy részt, az uborka húsát pedig lereszelem a reszelő nagyobb lyukán, megsózom, majd negyed óra múlva kinyomkodom és lecsepegtetem.

Egy tálba teszem a joghurtot, összekeverem a zúzott fokhagymával, majd hozzáadom az alaposan kinyomkodott uborkát, az apróra vágott zöldfűszert, fél deci olívaolajat, és alaposan elkeverem az egészet. Megszórom frissen őrölt borssal, ha szükséges, még sózom, majd a tetejét meglocsolom pici olívaolajjal, lefedem és egy órára a hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek. Kalamata olajbogyóval tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.