2016. november 17.

Ottolenghi karfiol tortája


Yotam Ottolenghi rajongó vagyok, a legelvetemültebb fajtából. Amit ez a pasi művel a zöldségekkel...
Amit eddig kipróbáltam a receptjei közül, mind-mind bekerült a kedvencek közé! Ez a karfiol torta is hasonló karriernek néz elébe. Egyszerűen zseniális.
Jó hír, hogy napokon belül megjelenik magyarul is Sami Tamimivel közösem írt legújabb könyve, a Jeruzsálem. Már alig várom!

Hozzávalók egy 17 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
1 kisebb karfiol (max. fél kiló)
2 kis fej hagyma (tetejére lilát, bele vöröset tettem)
2 gerezd fokhagyma (ez nincs az eredeti receptben, de jót tett a vgeredménynek)
fél dl olívaolaj
1 evőkanál friss rozmaring aprítva (eredeti recept szerint 1 teáskanál)
5 tojás
100 g liszt, átszitálva
8 g sütőpor
1 mokkáskanál őrölt kurkuma
1 kiskanál curry por (ezt magamtól adtam hozzá, nincs az eredeti receptben)
100 g frissen reszelt parmezán vagy grana padano
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
1 evőkanál szezámmag
1 teáskanál fekete szezámmag
vaj a sütőforma kikenéséhez
(az eredeti receptben bazsalikom is van, nekem most nem volt, így az kimaradt belőle)

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és sós vízben roppanós-puhára főzöm. Szűrőben lecsepegtetem és hagyom picit hűlni. Közben megpucolom a hagymákat, a lila hagymából kb. 5mm-es karikákat vágok a torta tetejére, a többit felaprítom és az olajon, a vöröshagymával és rozmaringgal együtt üvegesre pirítom, a végén hozzáadom az áttört vagy apróra vágott fokhagymát.
Egy tálban felverem a tojásokat, belekeverem a kurkumát, curryport, sót, borsot, parmezánt, majd hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. belekeverem a hagymás keveréket, majd óvatosan a karfiol rózsákat is.
A tortaformát vajjal kikenem, az alját és az oldalát megszórom a szezámmagokkal, majd a formába öntöm a tésztát. A tetején elhelyezem a félretett lila hagymakarikákat és 180 Celsius- fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütöm, tűpróbával ellenörzöm a közepét (nem érdemes túsütni, mert száraz lesz a végeredmény).
A formában hagyom picit hűlni, majd kiveszem belőle és langyosan tálalom.
Frissen a legfinomabb, de hidegen is isteni.
Adható hozzá mártás (pld. fokhagymás, zöldfűszeres joghurt), meg zöld saláta köretnek, de hidegen, magában irodai ebédnek vagy úti elemózsiának is bevetném bármikor.


Yotam Ottolenghi receptje alapján.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.