2016. október 14.

Expressz töpörtyűs pogácsa, kelesztés nélkül


Este vacsoravendégeink lesznek, én meg napok óta pogácsát kívánok. Ha már úgy is felfűtöttem a sütőt kenyérsütés miatt, sütöttem egy gyors töpörtyűs pogácsát. Sütéssel együtt ez is egy óra alatt elkészült, ugyanúgy, mint a kedvenc sajtos pogácsám. A kidagasztott tésztát ezúttal nem zsírral és reszelt sajttal, hanem darált friss töpörtyűvel kentem, azonnal hajtogattam, nyújtottam és már ment is a sütőbe. A végeredmény nem annyira szabályosan szép, de ki bánja, ha egy óra alatt lehet jó leveles, isteni finom töpörtyűs pogácsát sütni? Amúgy is a kicsit eldőlt példányok a legfinomabbak.

Hozzávalók kb 48 db 5 cm átmérőjű pogácsához:
500 g liszt
25 g friss, vagy 10 g szárított élesztő
250 ml langyos víz (tejjel még jobb, de az most nem volt)
200 g tejföl, kefír, vagy natúr joghurt (én crème fraîche-t* használtam)
35 g só
1 kiskanál cukor
80 g lágy (házi) disznózsír

A kenéshez: 500 g (friss) töpörtyű darálva
só és frissen őrölt bors

1 tojás a kenéshez, sütés előtt

Dagasztótálba teszem a lisztet, belekeverem a sót, a cukrot és a szárított élesztőt. Hozzáadom a zsírt, a tejfölt (vagy kefirt, vagy joghurtot, vagy crème fraîche-t), hozzáöntöm a langyos vizet és rugalmas, sima tésztát dagasztok belőle. Pihentetés nélkül, lisztezett felületen azonnal úgy fél cm vastagra kinyújtom, megkenem a darált töpörtyűvel, bőkezűen borsozom és megsózom. Feltekerem rúdba (mint a bejglit), a bal és jobb oldalát 2/3-ig középre hajtom, majd ujjnyi vastagra nyújtom, késsel 2-3 mm mélyen bevagdosom a tetejét (mint a töpörtyűs pogácsát szokás), pogácsaszaggatóval kiszaggatom és sütőpapíros tepsire sorakoztatom a pogácsákat. A maradékot összegyúrom, kinyújtom, bevagdosom, kiszaggatom és tepsire sorakoztatom azt is, amíg az egész tészta el nem fogy. A pogácsák tetejét megkenem enyhén felvert tojással, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Rácson hagyom langyosra hűlni.

* A crème fraîche hasonló a magyar tejfölhöz, csak nem savanyított tejkészítmény. Egy ideje kapható itthon a Lidl-ben, előszeretettel használom. 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz te is Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez: itt. Kattintsd a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Az Instagramon gabojszagyepes néven találsz meg.